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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Alternative method to improve the ethyl valerate yield using an immobilised Burkholderia cepacia lipase

Texto completo
Autor(es):
Moreira, Wellington Correa [1] ; Pereira Elias, Alfredo Luis [1] ; Osorio, Wislei Riuper [2, 1] ; Padilha, Giovana Silva [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Appl Sci FCA, Res Grp Mfg Adv Mat CPMMA, Campus 2, 1300 Pedro Zaccaria St, BR-13484350 Limeira, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Technol, Limeira, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Microencapsulation; v. 36, n. 4, p. 327-337, MAY 19 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

This study is focussed on a biocatalysing chemical synthesis in order to produce a green apple flavour (ethyl valerate) using an immobilised lipase from Burkholderia cepacia. A strategy to improve the lipase stability during the esterification is used. In order to increase the ethyl valerate efficiency, an alternative method using the buffer pH to dissolve the lipase into alginate is proposed. Parameters of the immobilised lipase such as pH, temperature, activation energy and stirring speed are evaluated. The optimal condition using the substrate concentration and the lipase loading is provided. After 5 recyclability cycles, the immobilised lipase reveals a decreasing similar to 25% in the ethyl valerate yield. An economical ester synthetising associated with the esterification efficiency is evidenced. This induces that a potential industrial application can be considered. This due to the demand for ethyl valerate in the flavour industry is required. (AU)

Processo FAPESP: 11/19394-3 - Estudo da Aplicação da Lipase de Burkholderia cepacia Imobilizada em Géis de Alginato em Reações de Esterificação para Obtenção de Ésteres Flavorizantes
Beneficiário:Giovana da Silva Padilha
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado