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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Complexation of chitosan with gum Arabic, sodium alginate and kappa-carrageenan: Effects of pH, polymer ratio and salt concentration

Texto completo
Autor(es):
Rabelo, Renata S. [1] ; Tavares, Guilherme M. [1] ; Prata, Ana S. [1] ; Hubinger, Miriam D. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, 80 Monteiro Lobato St, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Carbohydrate Polymers; v. 223, NOV 1 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The effects of pH, ionic strength and polymer ratio in the complexation of chitosan (CHI) with different anionic polysaccharides, namely gum Arabic (GA), sodium alginate (ALG) and kappa-carrageenan (CRG), were investigated. This was made using titration techniques, which allowed the determination of stoichiometry and binding constant of complexes. The sulfated polysaccharide interacted more strongly with CHI than carboxylated polysaccharides. The increase of ionic strength (0-100 mM NaCl) in the polysaccharides complexation resulted in a significant reduction in the binding constant of GA:CHI and CRG:CHI, but did not influence the complexation of ALG with CHI. The pH and polymer ratio affected the formation and solubility of complexes GA:CHI, while for ALG:CHI and CRG:CHI, insoluble complexes were observed in all pH and polymer ratio evaluated. A phase transition of coacervate to gel was proposed to ALG:CHI and CRG:CHI, which can be related to the self-association of anionic polymers, when these are in excess. (AU)

Processo FAPESP: 08/57906-3 - Instituto Nacional de Fotônica Aplicada à Biologia Celular - INFABIC
Beneficiário:Hernandes Faustino de Carvalho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/11984-7 - Produção de micropartículas contendo ativos lipossolúveis através da secagem por atomização em spray drying: influência das propriedades das emulsões nas características do produto final
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular