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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

In vitro evaluation of novel crude extracts produced by actinobacteria for modulation of ruminal fermentation

Texto completo
Autor(es):
Bruna Gomes Alves [1] ; Cristian Marlon de Magalhães Rodrigues Martins [2] ; Ana Paula Ferranti Peti [3] ; Luiz Alberto Beraldo de Moraes [4] ; Marcos Veiga dos Santos [5]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Departamento de Nutrição e Produção Animal - Brasil
[2] Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Departamento de Nutrição e Produção Animal - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto. Departamento de Química - Brasil
[4] Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto. Departamento de Química - Brasil
[5] Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Departamento de Nutrição e Produção Animal - Brasil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: REVISTA BRASILEIRA DE ZOOTECNIA-BRAZILIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE; v. 48, 2019-11-11.
Resumo

ABSTRACT We evaluated the inclusion of two crude extracts produced by Streptomyces genus on in vitro dry matter and organic matter digestibility (IVDMD; IVOMD), cumulative gas production, volatile fatty acids (VFA), and methane (CH4) and ammoniacal nitrogen (NH3-N) concentration. The experimental design was randomized blocks with three blocks and four treatments: AMC (1.2 mg/25 mL ruminal inoculum), Caat (1.2 mg/25 mL ruminal inoculum), negative control (no inclusion of extracts), and positive control (sodium monensin, 1.7 mg/25 mL ruminal inoculum). Ruminal fluid samples were collected from three multiparous Holstein dairy cows fitted with ruminal cannula and incubated in a 24-h fermentation assay. There was no effect of crude extract inclusion in comparison with negative control on cumulative gas production in 24 h. However, cumulative gas production was lower when Caat extract was included in comparison with AMC inclusion. The Caat inclusion increased propionic acid concentration and reduced the concentration of butyric acid and acetate:propionate (A:P) ratio in relation to negative control. The CH4 concentration was lower with Caat inclusion in relation to AMC, and the ratio of CH4 concentration to digestible dry matter was lower in the negative control compared with all additives. Caat inclusion decreased the NH3-N concentration, and IVDMD was not altered compared with negative control. Additionally, the inclusion of Caat crude extract increased propionic acid concentration and reduced butyric acid concentration and A:P ratio, without reducing the IVDMD and IVOMD. Caat extract modulates rumen fermentation, increasing available energy and decreasing gas production without causing changes in dry matter and organic matter digestibility. (AU)

Processo FAPESP: 14/08905-5 - Efeito de metabólitos produzidos por actinobactérias sobre a digestibilidade in vitro e fermentação ruminal
Beneficiário:Bruna Gomes Alves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 13/20094-0 - Avaliação da atividade antiparasitária e inseticida de compostos benzofurânicos e estudo de suas reações de fragmentação em fase gasosa empregando espectrometria de massas sequencial
Beneficiário:Antônio Eduardo Miller Crotti
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular