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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Redox potential as a key parameter for monitoring and optimization of xylose fermentation with yeast Spathaspora passalidarum under limited-oxygen conditions

Texto completo
Autor(es):
Bonan, Carolina I. D. G. [1, 2] ; Biazi, Luiz E. [1] ; Dionisio, Suzane R. [2] ; Soares, Lauren B. [3] ; Tramontina, Robson [2, 4] ; Sousa, Amanda S. [2, 4] ; de Oliveira Filho, Carlos A. [2] ; Costa, Aline C. [1] ; Ienczak, Jaciane L. [3]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] State Univ Campinas UNICAMP, Sch Chem Engn, 500 Albert Einstein Av, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
[2] Brazilian Biorenewables Natl Lab LNBR CNPEM, 10000 Giuseppe Maximo Scolfaro St, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Fed Santa Catarina, Chem Engn & Food Engn Dept, BR-88040900 Florianopolis, SC - Brazil
[4] State Univ Campinas UNICAMP, Inst Biol, 255 Monteiro Lobato, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Bioprocess and Biosystems Engineering; v. 43, n. 8 APR 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The determination of optimum values of volumetric oxygen transfer coefficient (k(L)a) for Spathaspora passalidarum is an important aspect for the optimization of ethanol production from pentoses since oxygen plays a key role on yeast metabolism. By studying the fermentation of a xylose and glucose mixture, the highest ethanol volumetric productivity was achieved at a k(L)a of 45 h(-1) (1.12 g(ethanol) L-1 h(-1)), reducing the fermentation time to half when compared to other oxygen-limiting conditions that were considered optimum for other native strains, besides increasing xylose consumption rates. The high cell density fermentation showed to be a good strategy to be applied in industrial processes with S. passalidarum, enabling the complete exhaustion of a high initial substrate concentration (90 g L-1) in less than 24 h, with a final ethanol titer of 28.61 (+/- 0.42) g L-1. By performing a detailed investigation on oxidation-reduction potential (ORP), it was possible to conclude that the highest ethanol formation rates were registered at oxireduction potential values around - 100 mV, becoming an important parameter to be controlled when oxygen-limiting conditions are applied in industrial fermentations. The oxygen availability also affected the activity of enzyme XR and its preference for NADH or NADPH, directly affecting the activity of enzyme XDH and the redox imbalance on the xylose pathway. In addition, respirometric parameters were determined for the yeast S. passalidarum under an aerobic growth condition. (AU)

Processo FAPESP: 16/06142-0 - Estratégias para melhorar o desempenho do processo de produção de etanol de segunda geração
Beneficiário:Aline Carvalho da Costa
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular
Processo FAPESP: 16/14567-0 - Modelagem matemática do processo de produção de bioetanol de segunda geração com reciclo de células utilizando os microrganismos Scheffersomyces stipitis e Spathaspora passalidarum
Beneficiário:Luiz Eduardo Biazi
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 17/04997-0 - Avaliação de leveduras nativas Scheffersomyces stipitis e Spathaspora passalidarum na produção de bioetanol de segunda geração a partir de hidrolisados de bagaço de cana-de-açúcar contendo xilose e glicose
Beneficiário:Jaciane Lutz Ienczak
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular