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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

A differential evolution approach to estimate parameters in a temperature-dependent kinetic model for second generation ethanol production under high cell density with Spathaspora passalidarum

Texto completo
Autor(es):
Biazi, L. E. [1] ; Martinez-Jimenez, F. D. [1, 2] ; Bonan, C. I. D. G. [1] ; Soares, L. B. [3] ; Morais, E. R. [2] ; Ienczak, J. L. [3] ; Costa, A. C. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Fac Chem Engn, Av Albert Einstein 500, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
[2] Brazilian Biorenewables Natl Lab LNBR, Rua Giuseppe Maximo Scolfaro 10-000, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[3] Santa Catarina Fed Univ, Chem Engn & Food Engn Dept, BR-88040900 Florianopolis, SC - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Biochemical Engineering Journal; v. 161, SEP 15 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

An unstructured-unsegregated temperature-dependent kinetic model was developed and validated to describe ethanol fermentation in a mixture of xylose and glucose for the nonconventional yeast Spathaspora passalidarum NRRL Y-27907 under high cell density in the temperature range of 26-32 degrees C. The kinetic model consisted of 13 equations and 16 kinetic parameters, describing cell growth, individual xylose and glucose uptake and product formation. Global parametric estimation was executed through a differential evolution algorithm. Temperature-dependent parameters were identified and adjusted to Arrhenius-type equations as a function of temperature. The overall r(2) of the process calibration and validation were 0.972 and 0.959, respectively, indicating that the model satisfactorily described the process in the temperature range investigated. Furthermore, using a 3D projection of the model to simulate ethanol production, it was concluded that temperatures between 30 and 32 degrees C resulted in the highest productivities. (AU)

Processo FAPESP: 15/20630-4 - Desenvolvimento integrado de biorrefinaria e planta de bioetanol de cana-de-açúcar com emissão zero de CO2: rotas para converter recursos renováveis em bioprodutos e bioeletricidade
Beneficiário:Rubens Maciel Filho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/14567-0 - Modelagem matemática do processo de produção de bioetanol de segunda geração com reciclo de células utilizando os microrganismos Scheffersomyces stipitis e Spathaspora passalidarum
Beneficiário:Luiz Eduardo Biazi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 17/04997-0 - Avaliação de leveduras nativas Scheffersomyces stipitis e Spathaspora passalidarum na produção de bioetanol de segunda geração a partir de hidrolisados de bagaço de cana-de-açúcar contendo xilose e glicose
Beneficiário:Jaciane Lutz Ienczak
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular