Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Is there a relationship between diet quality and bone health in elderly women? A cross-sectional study

Texto completo
Autor(es):
Silvia Andréa Destefani [1] ; Cilmery Suemi Kurokawa [2] ; Sérgio Augusto Rodrigues [3] ; José Eduardo Corrente [4] ; Carlos Roberto Padovani [5] ; Sérgio Alberto Rupp de Paiva [6] ; Gláucia Maria Ferreira da Silva Mazeto [7]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Paulista. Departamento de Nutrição - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Medicina de Botucatu. Departamento de Pediatria - Brasil
[3] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agronômicas - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista. Instituto de Biociências. Departamento de Bioestatística - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista. Instituto de Biociências. Departamento de Bioestatística - Brasil
[6] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Medicina de Botucatu. Departamento de Clínica Médica - Brasil
[7] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Medicina de Botucatu. Departamento de Clínica Médica - Brasil
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ARCHIVES OF ENDOCRINOLOGY METABOLISM; v. 65, n. 5, p. 609-616, 2021-09-29.
Resumo

ABSTRACT Objective: To evaluate whether there is a relationship between diet quality and bone health in a group of elderly Brazilian women. Subjects and methods: A cross-sectional study was performed with 105 elderly women. Participants were evaluated regarding diet quality (good, needing improvement, and poor) and its relationship with bone mineral density (BMD), bone-specific alkaline phosphatase (BSAP), and C-telopeptide (CTX). Results: Fifty eight participants (55.2%) presented a poor-quality diet and 47 (44.8%) required dietary improvements, while no subjects presented a good quality diet. The group requiring dietary improvements had lower CTX [0.35 (0.05;1.09) vs. 0.52 (0.10;1.45); p = 0.03)] and BSAP (38.7 ± 12.9 U/L vs. 46.10 ± 15.2 U/L; p < 0.01) levels than the poor-quality diet group. Groups did not differ in terms of BMD. Conclusion: In this group of elderly Brazilian women, there was a relationship between diet quality and bone health, where worse diet quality was associated with higher levels of bone remodelling markers. (AU)

Processo FAPESP: 11/06164-0 - Relação da ingestão de cálcio, fósforo, vitaminas A,D,E e K com marcadores bioquímicos de remodelação óssea em mulheres com mais de 60 anos moradoras da cidade de Bauru, São Paulo
Beneficiário:Gláucia Maria Ferreira da Silva Mazeto
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular