Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Occurrence of toxigenic fungi and mycotoxins in workplaces and human biomonitoring of mycotoxins in exposed workers: a systematic review

Texto completo
Autor(es):
Franco, Larissa Tuanny [1] ; Ismail, Amir [2] ; Amjad, Adnan [2] ; de Oliveira, Carlos Augusto Fernandes [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Anim Sci & Food Engn, Dept Food Engn, Pirassununga - Brazil
[2] Bahauddin Zakariya Univ, Inst Food Sci & Nutr, Multan - Pakistan
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Toxin Reviews; v. 40, n. 4, p. 576-591, OCT 2 2021.
Citações Web of Science: 3
Resumo

Mycotoxins are toxic metabolites naturally produced by some fungi species, which cause severe health effects in humans and animals. Although contaminated foods are major routes of human exposure to mycotoxins, occupational exposure may be significant in certain environments contaminated with toxigenic fungi and mycotoxin. This review provides an overview on the occurrence of toxigenic fungi and mycotoxins in workplaces, including recent data on biomarkers used for human biomonitoring of mycotoxins in exposed workers. Feed mill workers had the greatest occupational exposure to mycotoxins, especially aflatoxins, stressing the need for preventive measures to avoid health risks in agricultural-related workplaces. (AU)

Processo FAPESP: 19/00990-7 - Biomonitoramento de Micotoxinas na Urina para Avaliação da Exposição Através da Dieta e da Via Ocupacional em Áreas Rurais do Estado de São Paulo
Beneficiário:Larissa Tuanny Franco
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado