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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of processing on the bioaccessibility of essential minerals in goat and cow milk and dairy products assessed by different static in vitro digestion models

Texto completo
Autor(es):
Luan Da Paixao Teixeira, Jose [1] ; Baptista, Debora Parra [2] ; Orlando, Eduardo Adilson [1] ; Gigante, Mirna Lucia [2] ; Pallone, Juliana Azevedo Lima [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci & Nutr, Sch Food Engn, St Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn & Technol, Sch Food Engn, St Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 374, APR 16 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The study evaluated the effect of goat and cow milk processing on the bioaccessibility of calcium, magnesium and zinc using different methods following the static in vitro simulation of gastrointestinal digestion: solubility and dialysis models. Raw goat and cow milks were processed to obtain pasteurized milk, yogurt and cheese. In general, goat milk and dairy products presented higher bioaccessibility of Ca and Mg than cow milk and dairy products. The milk processing affected the minerals bioaccessibility indicating the importance of food structure, composition and minerals equilibrium on the in vitro digestion and bioaccessibility prediction. The potential absorptions of Ca and Zn were higher in cheeses when compared to the milks and yogurts, independently of the method used. The minerals bioaccessibility evaluated by the solubility method was higher than the obtained by dialysis method for all the products evaluated. (AU)

Processo FAPESP: 18/08864-8 - Bioacessibilidade de minerais lácteos caprinos e a avaliação da viabilidade do emprego de NIR e quimiometria para detecção de adulterações em leite de cabra e derivados
Beneficiário:José Luan da Paixão Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/09759-3 - Alimentos de alto valor agregado: simulação de digestão in vitro para estimativa de bioacessibilidade de minerais e detecção de adulterações com emprego de espectroscopia no infravermelho e quimiometria
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular