Busca avançada
Ano de início
Entree


Chlorogenic acid isomer contents in 100 plants commercialized in Brazil

Texto completo
Autor(es):
Meinhart, Adriana Dillenburg ; Damin, Fernanda Mateus ; Caldeirao, Lucas ; Ferreira da Silveira, Tayse Ferreira ; Teixeira Filho, Jose ; Godoy, Helena Teixeira
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 99, p. 9-pg., 2017-09-01.
Resumo

This study analysed 100 plants employed in Brazil as ingredients to infusions for their caffeic acid, 3-caffeoyl-quinic acid (3-CQA), 4-caffeoylquinic acid (4-CQA), 5-caffeoylquinic acid (5-CQA), 3,4-dicaffeoylquinic acid (3,4-DQA), 3,5-dicaffeoylquinic acid (3,5-DQA), and 4,5-dicaffeoylquinic acid (4,5-DQA) contents. The samples were collected from public markets and analysed using ultra-high performance liquid chromatography (UPLC). The highest concentrations of chlorogenic acids were found in yerba mate (Ilex paraguariensis), 9,2 g.100 g(-1), white tea (Camellia sinensis), winter's bark (Drimys winteri), green tea (Camellia sinensis), elderflower (Sambucus nigra), and Boeluneria caudata (known as assa-peixe in Brazil), 1,1 g.100 g(-1). The present work showcased the investigation of chlorogenic acids in a wide range of plants not yet studied in this regard and also resulted in a comparative table which explores the content of six isomers in the samples. (AU)

Processo FAPESP: 10/50876-1 - Otimização multivariada de formulações de óleos enriquecidos em ácidos graxos essenciais, caracterização e aplicação em alimentos
Beneficiário:Adriana Dillenburg Meinhart
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 11/10671-4 - Otimização multivariada de formulações de óleos enriquecidos em ácidos graxos essenciais, caracterização e aplicação em alimentos
Beneficiário:Helena Teixeira Godoy
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/12565-0 - Quantificação dos compostos fenólicos transferidos da erva-mate para os extratos aquosos ingeridos durante o consumo de chimarrão e tererê
Beneficiário:Helena Teixeira Godoy
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular