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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Physiological diversity within the kluyveromyces marxianus species

Texto completo
Autor(es):
Rocha, Saul Nitsche [1] ; Abrahao-Neto, Jose [2] ; Gombert, Andreas Karoly [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Chem Engn, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ANTONIE VAN LEEUWENHOEK INTERNATIONAL JOURNAL OF GENERAL AND MOLECULAR MICROBIOLOGY; v. 100, n. 4, p. 619-630, NOV 2011.
Área do conhecimento: Ciências Biológicas - Microbiologia
Citações Web of Science: 23
Assunto(s):Kluyveromyces   Saccharomyces cerevisiae   Fermentação alcoólica
Resumo

The Kluyveromyces marxianus strains CBS 6556, CBS 397 and CBS 712(T) were cultivated on a defined medium with either glucose, lactose or sucrose as the sole carbon source, at 30 and 37A degrees C. The aim of this work was to evaluate the diversity within this species, in terms of the macroscopic physiology. The main properties evaluated were: intensity of the Crabtree effect, specific growth rate, biomass yield on substrate, metabolite excretion and protein secretion capacity, inferred by measuring extracellular inulinase activity. The strain Kluyveromyces lactis CBS 2359 was evaluated in parallel, since it is the best described Kluyveromyces yeast and thus can be used as a control for the experimental setup. K. marxianus CBS 6556 presented the highest specific growth rate (0.70 h(-1)) and the highest specific inulinase activity (1.65 U mg(-1) dry cell weight) among all strains investigated, when grown at 37A degrees C with sucrose as the sole carbon source. The lowest metabolite formation and highest biomass yield on substrate (0.59 g dry cell weight g sucrose(-1)) was achieved by K. marxianus CBS 712(T) at 37A degrees C. Taken together, the results show a systematic comparison of carbon and energy metabolism among three of the best known K. marxianus strains, in parallel to K. lactis CBS 2359. (AU)

Processo FAPESP: 05/55835-3 - Desenvolvimento de um sistema de expressão e excreção de proteínas heterólogas na levedura Kluyveromyces marxianus
Beneficiário:Saul Nitsche Rocha
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 01/13615-6 - Caracterização fisiológica da levedura Kluyveromyces marxianus visando sua utilização como fábrica celular
Beneficiário:Andreas Karoly Gombert
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular