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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of pH on formation and properties of gellan gels

Texto completo
Autor(es):
Franco Picone, Carolina Siqueira [1] ; Cunha, Rosiane Lopes [1]
Número total de Autores: 2
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn, Fac Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Carbohydrate Polymers; v. 84, n. 1, p. 662-668, FEB 11 2011.
Citações Web of Science: 46
Resumo

The effect of pH (3.5, 5.3 and 7.0) on the formation of deacylated gellan gels was studied using oscillatory shear measurements and microcalorimetric trials in heating-cooling cycles at 1 degrees C min(-1). In addition, the mechanical properties and structure of the gels formed at the different pH values were evaluated by uniaxial compression and scanning electron microscopy, respectively. An increase in pH led to an increase in temperature and decrease in enthalpy of the coil-helix transition. These results were attributed to a decreased formation of junction zones at higher pH values due to greater electrostatic repulsion between the gellan molecules. As a consequence, gels formed at neutral pH were more fragile and deformable than acid gels. All the samples showed thermo-reversible rheological behavior, presenting the same rheological properties at 20 degrees C, before and after heating to 90 degrees C. (C) 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 06/02390-7 - Influência da conformação da gelana sobre a gelificação das proteínas do leite
Beneficiário:Carolina Siqueira Franco Picone
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular