Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of somatic cell counts on lipolysis, proteolysis and apparent viscosity of UHT milk during storage

Texto completo
Autor(es):
Fernandes, Andrezza M. [1] ; Moretti, Thais S. [1] ; Bovo, Fernanda [1] ; Lima, Cesar G. [2] ; Oliveira, Carlos A. F. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia Engn Alimentos, Dept Engn Alimentos, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia Engn Alimentos, Dept Ciencias Basicas, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY; v. 61, n. 4, p. 327-332, NOV 2008.
Citações Web of Science: 6
Resumo

In this work, lipolysis, proteolysis and viscosity of ultra-high temperature (UHT) milk containing different somatic cell counts (SCC) were investigated. UHT milks were analysed on days 8, 30, 60, 90 and 120 of storage. Lipolysis as measured by free fatty acids increase, casein degradation and viscosity of UHT milk were not affected by SCC but increased during storage. A negative relationship was observed between SCC and casein as a percentage of true protein on the 120th day of storage, hence indicating that high SCC increases the proteolysis of UHT milk by the end of its shelf life. (AU)

Processo FAPESP: 04/01261-3 - Avaliação dos efeitos da contagem de células somáticas sobre a qualidade do leite integral obtido por processo UAT direto
Beneficiário:Carlos Augusto Fernandes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular