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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of high pressure homogenization (HPH) on the rheological properties of a fruit juice serum model

Texto completo
Autor(es):
Augusto, Pedro E. D. [1, 2] ; Ibarz, Albert [3] ; Cristianini, Marcelo [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn FEA, Dept Food Technol DTA, Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Tech Sch Campinas COTUCA, Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Lleida UdL, Sch Agr & Forestry Engn ETSEA, Dept Food Technol DTA, Lleida - Spain
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 111, n. 2, p. 474-477, JUL 2012.
Citações Web of Science: 35
Resumo

High pressure homogenization (HPH) is a non-thermal technology that has been widely studied as a partial or total substitute for thermal food processing. The present work evaluated the effect of HPH on the rheological properties of a fruit juice serum model, designed to be similar to tomato juice serum. Product viscosity decreased due to the increase in homogenization pressure, and could be modelled well using two functions (power-sigmoidal and exponential; R-2 > 0.98). The serum model processed at 200 MPa showed a viscosity decrease of 20% when compared to the original. Since fruit juice rheology is defined by the interactions occurring between the dispersed phase (suspended particles) and the solution (serum), the expected fruit juice behaviour was then discussed. (C) 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 10/05241-8 - Efeito da homogeneização a alta pressão nas propriedades reológicas de produtos de tomate
Beneficiário:Marcelo Cristianini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/05240-1 - Ativação enzimática por homogeneização a alta pressão
Beneficiário:Marcelo Cristianini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular