Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of ethanol, acidity and chloride concentration on the corrosion resistance of AISI 316L stainless steel

Texto completo
Autor(es):
Elivelton A. Ferreira [1, 2] ; Rodrigo Della Noce [2] ; Cecílio S. Fugivara [3] ; Assis V. Benedetti [2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Alfenas, Inst Ciencias Exatas, BR-37130000 Alfenas, MG - Brazil
[2] Univ Estadual Paulista UNESP, Inst Quim, Dept Quim Fis, BR-14801970 Araraquara, SP - Brazil
[3] Universidade Estadual Paulista (UNESP). Instituto de Química. Departamento de Físico-Química - Brasil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 24, n. 3, p. 397-405, 2013-03-00.
Resumo

The influence of ethanol, sulfuric acid and chloride on the corrosion resistance of 316L stainless steel was investigated by means of polarization curves and electrochemical impedance spectroscopy measurements. Over the studied range, the steel corrosion potential was independent of H2SO4 and NaCl concentrations in aqueous solution. On the other hand, in solution containing 65 wt.% ethanol and 35 wt.% water, the corrosion potentials were higher than those obtained in aqueous solution. Besides, the steel corrosion potential was affected by the addition of H2SO4 and NaCl in solution. In solutions with and without ethanol, plus 0.35 wt.% NaCl, the presence of 1 wt.% H2SO4 inhibited the appearance of pitting corrosion. (AU)

Processo FAPESP: 08/50579-7 - Caracterização da resistência à corrosão do aço inoxidável AISI 316L com e sem revestimentos metálico-cerâmicos e híbridos orgânico-inorgânicos
Beneficiário:Elivelton Alves Ferreira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado