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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

High throughput MS techniques for caviar lipidomics

Texto completo
Autor(es):
Porcari, Andreia M. [1] ; Fernandes, Gabriel D. [2] ; Belaz, Katia Roberta A. [3] ; Schwab, Nicolas V. [4] ; Santos, Vanessa G. [5] ; Alberici, Rosana M. [6] ; Gromova, Varvara A. [7] ; Eberlin, Marcos N. [8] ; Lebedev, Albert T. [9] ; Tata, Alessandra [10]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
[2] Univ Estadual Campinas. Fac Food Engn
[3] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
[4] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
[5] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
[6] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
[7] Russian Federat Res Inst Fisheries & Oceanog. Moscow 107140
[8] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
[9] Moscow MV Lomonosov State Univ. Organ Chem Dept
[10] Univ Estadual Campinas. Inst Chem
Número total de Afiliações: 10
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ANALYTICAL METHODS; v. 6, n. 8, p. 2436-2443, 2014.
Citações Web of Science: 15
Resumo

The lipid profile of Sturgeon roe (caviar) was monitored by matrix assisted laser desorption/ionization mass spectrometry (MALDI(+)-MS), thermal imprinting easy ambient sonic-spray ionization mass spectrometry (TI-EASI(+)-MS) and electrospray mass spectrometry (ESI(+)-MS). Freshly salted and commercially salted pasteurized caviar samples of Atlantic sturgeon (Acipenser sturio) were stored either at +4 degrees C or at room temperature for 4 weeks. The different types of chemical information achieved by these MS techniques were compared: MALDI(+)-MS detects mainly phospholipids (PL) whereas TI-EASI(+)-MS allows monitoring of both triacylglycerols (TAG) and PL. ESI(+) coupled to Fourier transform ion cyclotron resonance high resolution mass spectrometer (FT-ICR-MS) and MS/MS experiments were used to fully characterize the detected lipids, ensure the absence of oxidation products in the degradation process and confirm the high efficiency of the thermal imprinting extraction. TI-EASI(+)-MS, via a more comprehensive profiling and easier operation, has therefore been demonstrated to provide caviar lipidomic profiles and discriminate its changes as a function of storage time and temperature. The data have also confirmed that hydrolysis is the main process of lipid degradation in caviar. (AU)

Processo FAPESP: 11/06191-7 - Fingerprinting por MALDI-TOF e ESI-MS para identificação de bactérias em meios de cultura de embriões e sêmen visando a excelência sanitária da produção in vitro de embriões bovinos
Beneficiário:Alessandra Tata
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 12/07206-0 - Busca de uma Assinatura Molecular da Receptividade em Bovinos por Espectrometria de Massas
Beneficiário:Katia Roberta Anacleto Belaz
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado