Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Bioanalytical methods for the metalloproteomics study of bovine longissimus thoracis muscle tissue with different grades of meat tenderness in the Nellore breed (Bos indicus)

Texto completo
Autor(es):
Baldassini, Welder Angelo [1] ; Braga, Camila Pereira [2] ; Loyola Chardulo, Luis Artur [1] ; Ii Vasconcelos Silva, Josineudson Augusto [1] ; Malheiros, Jessica Moraes [3] ; de Albuquerque, Lucia Galvao [3] ; Fernandes, Talita Tanaka [2] ; Padilha, Pedro de Magalhaes [2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Coll Vet & Anim Sci, Dept Anim Breeding & Nutr, BR-18618970 Sao Paulo - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Inst Biosci, BR-18618970 Sao Paulo - Brazil
[3] Sao Paulo State Univ UNESP, Coll Agr & Vet Sci, Dept Anim Sci, BR-18618970 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 169, p. 65-72, FEB 15 2015.
Citações Web of Science: 12
Resumo

The work describes a metalloproteomics study of bovine muscle tissue with different grades of meat tenderness from animals of the Nellore breed (Bos indicus) based on protein separation by two-dimensional gel electrophoresis, the identification of calcium ions in protein spots by X-ray fluorescence (SR-XRF) and the characterisation of proteins by electrospray ionisation mass spectrometry. Forty (40) specimens were selected and divided into two experimental groups: animals with tough meat (TO) and animals with tender meat (TE). A third group (P) of Piedmontese breed animals (Bos taurus) was included to serve as a comparative model for the level of meat tenderness. The procedures were efficient and preserved the metal protein structure, enabling calcium detection in protein spots by SR-XRF at a given molecular weight range of 14-97 kDa. Two proteins (pyruvate kinase and albumin) were inferred to be related to the phenotypical differences in animals from the different groups. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 09/16118-5 - Ferramentas genômicas no melhoramento genético de características de importância econômica direta em bovinos da raça Nelore
Beneficiário:Lucia Galvão de Albuquerque
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 11/14850-0 - Caracterização das proteínas µ-calpaína, m-calpaína e calpastatina e sua relação com as características de qualidade de carne em animais da raça Nelore (Bos indicus) selecionados para a produção.
Beneficiário:Welder Angelo Baldassini
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 10/51332-5 - Desenvolvimento de métodos analíticos para estudo metalômico do mercúrio em peixes coletados na área de influência do AHE Jirau Bacia do Rio Madeira
Beneficiário:Pedro de Magalhães Padilha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular