Texto completo | |
Autor(es): |
Dall' Acqua, Yara Gurgel
[1]
;
Cunha Junior, Luis Carlos
[1]
;
Nardini, Viviani
[1]
;
Lopes, Valquira Garcia
[2]
;
Da Cruz Pessoa, Jose Dalton
[2]
;
De Almeida Teixeira, Gustavo Henrique
[3]
Número total de Autores: 6
|
Afiliação do(s) autor(es): | [1] Univ Sao Paulo, FCFRP, Dept Anal Clin Toxicol & Bromatol, BR-14049 Ribeirao Preto, SP - Brazil
[2] Empresa Brasileira Pesquisa Agr EMBRAPA, Instrumentacao Agr, Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Paulista UNESP, Dept Prod Vegetal, Fac Ciencias Agr & Vet, BR-14884900 Jaboticabal, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
|
Tipo de documento: | Artigo Científico |
Fonte: | JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION; v. 39, n. 6, p. 2856-2865, DEC 2015. |
Citações Web of Science: | 1 |
Resumo | |
As the verification of authenticity of agricultural foods has become a potential application of spectroscopic methods, this study aimed to use near-infrared (NIR) spectroscopy associated with linear discriminant analysis (LDA) to discriminate intact fruit of the species Euterpe oleracea Mart. (acai) and Euterpe edulis Mart. (jucara). One hundred sixty-eight acai fruits from 17 genotypes and 200 fruits from 20 jucara genotypes were investigated and two groups were used for discriminating the species: calibration (294 fruits) and prediction (74 fruits). L-star, a(star), b(star)-PCA, and NIR-PCA of spectra pretreated with multiplicative scatter correction (MSC) showed the best results. The L-star, a(star), b(star)-LDA model resulted in 96.3% correct classification and 93.2% prediction accuracy of the external validation group. NIR spectra pretreated with MSC had 98% correct classification and 97.3% prediction accuracy. NIR spectroscopy associated with LDA is a reliable method for the discrimination of intact acai and jucara fruit. (AU) | |
Processo FAPESP: | 11/22840-5 - CARACTERIZAÇÃO QUANTO AO TEOR DE ANTOCIANINA DE FRUTOS ÍNTEGROS DE AÇAIZEIRO (Euterpe oleracea Mart.) E PALMITEIRO-JUÇARA (Euperte edulis Mart.) COLHIDOS EM DIFERENTES ÉPOCAS DO ANO UTILIZANDO A ESPECTROSCOPIA DO INFRAVERMELHO PRÓXIMO (NIRS). |
Beneficiário: | Yara Gurgel Dall Acqua |
Modalidade de apoio: | Bolsas no Brasil - Iniciação Científica |
Processo FAPESP: | 11/19669-2 - Uso da espectroscopia do infravermelho próximo na avaliação da qualidade de frutos íntegros de açaizeiro e palmiteiro-juçara: modelagem e quimiometria |
Beneficiário: | Luis Carlos Cunha Junior |
Modalidade de apoio: | Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado |
Processo FAPESP: | 08/51408-1 - Desenvolvimento de uma metodologia utilizando a espectroscopia do infravermelho próximo (NIRS) para a seleção e classificação de frutos íntegros de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) e palmiteiro-jussara (Euterpe edulis Mart.) |
Beneficiário: | Gustavo Henrique de Almeida Teixeira |
Modalidade de apoio: | Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores |
Processo FAPESP: | 10/12529-8 - Seleção e classificação de frutos íntegros de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) e palmiteiro-juçara (Euterpe edulis Mart.) utilizando a espectroscopia do infravermelho próximo (NIRS) |
Beneficiário: | Valquiria Garcia Lopes |
Modalidade de apoio: | Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico |