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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Purple carrots: Better biocatalysts for the enantioselective reduction of acetophenones than common orange carrots (D. carota)

Texto completo
Autor(es):
Omori, Alvaro Takeo [1] ; Lobo, Flavia Goncalves [1] ; Goncalves do Amaral, Anna Carolina [1] ; de Oliveira, Camila de Souza [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed ABC, Ctr Ciencias Nat & Humanas, Lab Compostos Bioat, R Santa Adelia 166, BR-09210170 Santo Andre - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF MOLECULAR CATALYSIS B-ENZYMATIC; v. 127, p. 93-97, MAY 2016.
Citações Web of Science: 7
Resumo

The constant and reproducible enantioselective reduction of acetophenones were investigated in several edible plants. Among them, only carrot (Daucus carota) acted as a reliable biocatalyst. Different carrot varieties (orange, yellow and purple carrots) in contact with substituted acetophenones gave the corresponding optically-active alcohols in good-to-excellent rates of conversion with high enantioselectivity. Comparatively, the purple carrot was a better biocatalyst than the common orange variety. (C) 2016 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 09/00617-2 - Biocatálise: uso de células vegetais e lipases em síntese orgânica - aplicação em síntese assimétrica de compostos com atividade biológica
Beneficiário:Alvaro Takeo Omori
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 14/25659-8 - Estudos visando a síntese total assimétrica da caramboxina
Beneficiário:Alvaro Takeo Omori
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular