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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Antioxidative and prooxidative effects in food lipids and synergism with alpha-tocopherol of acai seed extracts and grape rachis extracts

Texto completo
Autor(es):
Melo, Priscilla Siqueira ; Rodrigues Arrivetti, Leandro de Oliveira ; de Alencar, Severino Matias ; Skibsted, Leif H.
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 213, p. 440-449, DEC 15 2016.
Citações Web of Science: 14
Resumo

Extracts of acai seed and of grape rachis alone or in combination with a-tocopherol were evaluated as antioxidants in (i) bulk soybean oil, (ii) soybean oil liposomes and (iii) soybean-oil/water emulsions. The extracts made with 57% aqueous ethanol showed an antioxidant activity not dependent on concentration for grape rachis extracts and a concentration-dependent prooxidative activity for acai seed extracts in bulk soybean oil. Both the extracts, however, protected liposome suspensions and oil/water emulsions against lipid oxidation. Synergism was demonstrated when extracts were combined with a-tocopherol, effects explained by the solubility of extract components in the water-phase and of a-tocopherol in the lipid-phase. Phenolic profiling of the extracts by U-HPLC-ESI-LTQ-MS was used to identify active antioxidants. Acai seed and grape rachis extracts served as good sources of procyanidins and flavan-3-ols, imparted high antioxidant activity especially when combined with a-tocopherol and are suggested for protection of food oil/water emulsions. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/12640-9 - Identificação de antioxidantes naturais em resíduos agroindustriais: isolamento e aplicação em matriz alimentar de base lipídica
Beneficiário:Priscilla Siqueira Melo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/17786-0 - Interação antioxidante entre extratos de resíduos agroindustriais e alfa-tocoferol contra peroxidação lipídica em óleo de soja e sistemas coloidais
Beneficiário:Priscilla Siqueira Melo
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 09/54040-8 - EMU: aquisição de um espectrômetro de massas de alta resolução Orbitrap para descoberta e elucidação estrutural compostos biologicamente ativos: aplicações em proteômica e biomarcadores, síntese, isolamento e caracterização de produtos naturais, estudos de sistemas redox em alimentos e síntese enzimática
Beneficiário:Emanuel Carrilho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários