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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Foam mat drying of mango: Effect of processing parameters on the drying kinetic and product quality

Texto completo
Autor(es):
Chaux-Gutierrez, Ana Maria ; Santos, Adriana Barbosa ; Granda-Restrepo, Diana Maria ; Mauro, Maria Aparecida
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Drying Technology; v. 35, n. 5, p. 631-641, 2017.
Citações Web of Science: 4
Resumo

This study investigated the foam mat drying process parameters (temperature and concentration of foaming agents, albumin, and an emulsifier blend) and evaluated their effects on drying kinetics, color, carotenoid retention, and solubility of the mango pulp powder. Fick's model was able to represent the foam mat drying kinetics. The foaming agents and high temperatures enhanced the carotenoid retention. This was explained by the greater effective water diffusion coefficients that allowed obtaining products with low moisture contents and water activities in short processing times of up to 3 h, with high carotenoid retention and color maintenance. (AU)

Processo FAPESP: 14/11514-8 - Frutas e hortaliças desidratadas e minimamente processadas: utilização de técnicas multianalíticas para avaliação de alterações microestruturais e seus efeitos sobre a qualidade
Beneficiário:Maria Aparecida Mauro
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/21428-6 - Desidratação de manga em leito de espuma com e sem secagem intermitente
Beneficiário:Ana María Chaux Gutiérrez
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado