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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Gut microbiota and antimicrobial peptides

Texto completo
Autor(es):
Sivieri, Katia [1] ; Bassan, Juliana [1] ; Peixoto, Guilherme [2] ; Monti, Rubens [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, UNESP, Fac Pharmaceut Sci, Dept Food & Nutr, Rodovia Araraquara Jau Km 1 S-N, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Paulista, UNESP, Fac Pharmaceut Sci, Dept Bioproc & Biotechnol, Rodovia Araraquara Jau Km 1 S-N, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CURRENT OPINION IN FOOD SCIENCE; v. 13, p. 56-62, FEB 2017.
Citações Web of Science: 2
Resumo

This mini-review covers the potential interactions between gut microbiota and antimicrobial peptides, as well as the main mechanisms of action of antimicrobial peptides. One of the most efficient molecules produced by resident gut microbiota are peptides, which have antimicrobial functions and an innate immune response against infectious agents. Currently, more than 2300 AMPs have been isolated. The human gut microbiota regulates the production of defensins, cathelicidins, C-type lectins, ribonucleases, and S100 proteins in intestinal epithelial cells and Paneth cells, which rapidly kill or inactivate invading microorganisms. The study of gut microbiota and new peptides provides perspective for the synthesis of analogous molecules as an alternative in solving the problem of multidrug resistance reported with conventional antibiotics. (AU)

Processo FAPESP: 14/12563-2 - Utilização de resíduos agroindustriais para imobilização e estabilização de enzimas de interesse biotecnológico
Beneficiário:Rubens Monti
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular