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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Microencapsulate Aspergillus niger peptidases from agroindustrial waste wheat bran: spray process evaluation and stability

Texto completo
Autor(es):
Cabral, T. P. F. [1, 2] ; Bellini, N. C. [1] ; Assis, K. R. [2] ; Teixeira, C. C. C. [1] ; Lanchote, A. D. [1] ; Cabral, H. [1] ; Freitas, L. A. P. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut Ribeirao Preto, Ribeirao Preto - Brazil
[2] Univ Ctr Educ Fdn Barretos, Sch Pharm, Barretos - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Microencapsulation; v. 34, n. 6, p. 560-570, 2017.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The aim of this work was to obtain microencapsulated stable Aspergillus niger peptidases by post fermentation spray drying. The enzymatic extract was evaluated before and after spray drying microencapsulation to verify the effects of five different process parameters on the extract enzymatic activity, i.e. air flow, extract feed rate, drying temperature, homogenising time and weight ratio of extract to encapsulation material. The optimal conditions were determined by desirability functions and experimentally confirmed. Additionally, the stability of the microparticles was assessed during 60 days at 4 degrees C, 25 degrees C and 40 degrees C. The results revealed that the microparticles stored at 4 degrees C retained approximately 100% of their proteolytic activity at nine days of storage. Considering the industrial adaptation of the bioprocess and the prospect of commercial application of the proteases, the evaluation of different parameters for drying enzymes is required as a valuable alternative to obtain biotechnological products with high added value. (AU)

Processo FAPESP: 15/17995-0 - Desenvolvimento e aplicação da técnica de nebulização-liofilização (spray freeze drying) para obtenção de extrato seco de enzima protease para aplicação em industria de laticínios
Beneficiário:Natália Cirino Belini
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 13/23327-5 - DESENVOLVIMENTO E APLICAÇÃO DA TÉCNICA DE NEBULIZAÇÃO-LIOFILIZAÇÃO (Spray freeze drying) PARA OBTENÇAO DE EXTRATO SECO DE Baccharis dracunculifolia De Candole
Beneficiário:Cristiane Cardoso Correia Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado