Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Stochastic modeling of the transient regime of an electronic nose for waste cooking oil classification

Texto completo
Autor(es):
Siqueira, A. F. [1] ; Melo, M. P. [1] ; Giordani, D. S. [2] ; Galhardi, D. R. V. [2] ; Santos, B. B. [2] ; Batista, P. S. [2] ; Ferreira, A. L. G. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Engn Sch Lorena, Dept Basic & Environm Sci, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Engn Sch Lorena, Dept Chem Engn, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 221, p. 114-123, MAR 2018.
Citações Web of Science: 2
Resumo

The present work aims to propose an empirical kinetic model based on sorption and the precursor state, which is capable of describing the variation in electrical resistances of olfactory sensors used in assembling a device known as the e-nose. In addition, a new approach to model its noise has been proposed by means of a stochastic differential equation. As regards its application, waste cooking oil from different sources was better characterized by this new model when compared to traditional techniques of data analysis for such device. (C) 2017 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 15/09766-1 - Pré-classificação de Óleo e Gordura Residual (OGR) para aplicação em biodiesel
Beneficiário:Daniel Rodrigues Valle Galhardi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/25001-2 - Desenvolvimento de metodologia de pré-classificação de óleo e gordura residual (OGR) para produção de biocombustível
Beneficiário:Ana Lúcia Gabas
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular