Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Lactobacillus paracasei 28.4 reduces in vitro hyphae formation of Candida albicans and prevents the filamentation in an experimental model of Caenorhabditis elegans

Texto completo
Autor(es):
de Barros, Patricia Pimentel [1] ; Scorzoni, Liliana [1] ; Ribeiro, Felipe de Camargo [1] ; de Oliveira Fugisaki, Luciana Ruano [1] ; Fuchs, Beth Burgwyn [2] ; Mylonakis, Eleftherios [2] ; Cardoso Jorge, Antonio Olavo [1] ; Junqueira, Juliana Campos [1] ; Rossoni, Rodnei Dennis [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Univ Estadual Paulista, Inst Sci & Technol, Dept Biosci & Oral Diag, Francisco Jose Longo 777, BR-12245000 Sao Jose Dos Campos, SP - Brazil
[2] Brown Univ, Alpert Med Sch, Rhode Isl Hosp, Div Infect Dis, Providence, RI 02903 - USA
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Microbial Pathogenesis; v. 117, p. 80-87, APR 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

The objective of this study was to evaluate the influence of microbe-microbe interactions to identify a strain of Lactobacillus that could reduce the filamentation of Candida albicans ATCC 18804 using in vitro and in vivo models. Thus presenting a probiotic effect against the fungal pathogen. First, we analyzed the ability of 25 clinical isolates of Lactobacillus to reduce filamentation in C. albicans in vitro. We found that L. paracasei isolate 28.4 exhibited the greatest reduction of C. albicans hyphae (p = 0.0109). This reduction was confirmed by scanning electron microscopy analysis. The influence of C. albicans filamentation was found to be contributed through reduced gene expression of filament associated genes (TEC1 and UME6). In an in vivo study, prophylactic provisions with L. paracasei increased the survival of Caenorhabditis elegans worms infected with C. albicans (p = 0.0001) by 29%. Prolonged survival was accompanied by the prevention of cuticle rupture of 27% of the worms by filamentation of C. albicans, a phenotype that is characteristic of C. albicans killing of nematodes, compared to the control group. Lactobacillus paracasei isolate 28.4 reduced the filamentation of C. albicans in vitro by negatively regulating the TEC1 and UME6 genes that are essential for the production of hyphae. Prophylactic provision of Lactobacillus paracasei 28.4 protected C. elegans against candidiasis in vivo. L. paracasei 28.4 has the potential to be employed as an alternative method to control candidiasis. (AU)

Processo FAPESP: 15/09770-9 - Isolamento e caracterização de Lactobacillus spp. da cavidade bucal e sua ação probiótica sob Candida albicans e Streptococcus mutans
Beneficiário:Juliana Campos Junqueira
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/12458-4 - Ação probiótica de Lactobacillus spp. na infecção por Candida albicans: estudo em modelos hospedeiros de invertebrados
Beneficiário:Rodnei Dennis Rossoni
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 13/25181-8 - Isolamento e caracterização de Lactobacillus spp. da cavidade bucal e sua ação probiótica sob Candida albicans: formação de biofilme, infecção em modelos de invertebrados e expressão dos genes EFG1, HWP1 e ALS1
Beneficiário:Rodnei Dennis Rossoni
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado