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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Application of electrospray ionization mass spectrometry fingerprinting associated with macroscopic and histological analysis for Plantago major herbal infusions quality control

Texto completo
Autor(es):
de Andrade, Carolina Gomes [1] ; de Souza Mesquita, Leonardo Mendes [2, 1] ; Murador, Daniella Carisa [2] ; Cavalcante Braga, Anna Rafaela [2, 3] ; de Rosso, Veridiana Vera [2] ; Garcia de Almeida, Odair Jose [1] ; Vilegas, Wagner [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Sao Paulo State Univ Coastal Campus Sao Vic, Lab Bioprospect Nat Prod LBPN, Pca Infante Dom Henrique S-N, BR-11330900 Sao Vicente, SP - Brazil
[2] Fed Univ Sao Paulo UNIFESP, Dept Biosci, Silva Jardim St 136, BR-11015020 Santos, SP - Brazil
[3] Fed Univ Sao Paulo UNIFESP, Dept Exact & Earth Sci, Campus Diadema, BR-09972270 Diadema, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 107, p. 314-324, MAY 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

The present study demonstrates the need to conduct an integrative quality control of teas marketed as Plantago major. In the present study, quality control checks were performed through macroscopic, microscopic and chemical analyses of commercial brands. Leaves with parts not allowed for consumption were found in all brands. Six brands showed histological similarity < 50% with the authentic P. major. Eight brands demonstrated low chemical similarity (40 to 60%), indicating that they do not have the same compounds from the authentic P. major. All commercial samples are contaminated with aflatoxins, indicative of fungicide contamination and consequent degradation of phenolic compounds and reduction of antioxidant activity from the commercial samples. The difference in the present study is the integrative application of methods for success in the quality control of P. major, which can be applied to other species. Thus, more rigorous inspection actions in the production of teas to guarantee the therapeutic benefit of these products. (AU)

Processo FAPESP: 11/23113-0 - Estruturas Secretoras de Plantago: morfologia estrutural e química - um estudo foliar comparado
Beneficiário:Leonardo Mendes de Souza Mesquita
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 09/52237-9 - Fitoterápicos padronizados como alvo para o tratamento de doenças crônicas
Beneficiário:Wagner Vilegas
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Temático
Processo FAPESP: 16/04394-1 - Controle de qualidade de chás comercializados como tanchagem: diagnose química e anatômica
Beneficiário:Carolina Gomes de Andrade
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica