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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Protein analysis of moro blood orange pulp during storage at low temperatures

Texto completo
Autor(es):
Carmona, L. [1] ; Alquezar, B. [1, 2] ; Tarraga, S. [2] ; Pena, L. [1, 2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Fundo Def Citricultura Fundecitrus, Ave Adhemar P Barros, Araraquara, SP - Brazil
[2] Univ Politecn Valencia, Inst Biol Mol & Celular Plantas, CSIC, Ingn Fausto Elio S-N, Valencia - Spain
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 277, p. 75-83, MAR 30 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

A protein analysis in the pulp of Moro blood oranges (Citrus sinensis L. Osbeck) at the onset and after 30 days of storage at either 4 or 9 degrees C was performed. All differential proteins belonged to different functional classes (sugar, amino acid and secondary metabolism, defense, stress response, oxidative process, transport and cellular component biogenesis), displaying a differential accumulation in those Moro oranges kept at 9 versus 4 degrees C, and in those stored at 4 degrees C versus onset. Anthocyanin biosynthesis structural proteins chalcone synthases and flavonone 3-hydroxylase and different glutathione S-transferases related with their vacuolar transport were up-accumulated in fruits kept at 9 versus 4 degrees C and versus the onset. Proteins related with defense and oxidative stress displayed a similar pattern, concomitant with a higher anthocyanin content, denoting a possible role of defense and other stress response pathways in anthocyanin production/accumulation. (AU)

Processo FAPESP: 14/23447-3 - Engenharia metabólica para gerar novas variedades de laranja ricas em licopeno ou antocianos
Beneficiário:María Lourdes Carmona López
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 14/12616-9 - Aplicações biotecnológicas para melhoramento das qualidades saudáveis da laranja
Beneficiário:Leandro Antonio Peña Garcia
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular