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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Impact of combining acerola by-product with a probiotic strain on a gut microbiome model

Texto completo
Autor(es):
Bianchi, Fernanda [1] ; Lopes, Natalia Pontin [1] ; Tallarico Adorno, Maria Angela [2] ; Sakamoto, Isabel Kimiko [2] ; Genovese, Maria Ines [3] ; Isay Saad, Susana Marta [4, 5] ; Sivieri, Katia [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] State Univ Sao Paulo UNESP, Sch Pharmaceut Sci, Dept Food & Nutr, Rodovia Araraquara Jau Km 1 S-N, BR-14801902 Araraquara, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sch Engn Sao Carlos, Dept Hydraul & Sanitat, Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Food & Expt Nutr, Sao Paulo - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, Sao Paulo - Brazil
[5] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION; v. 70, n. 2, p. 182-194, FEB 17 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

In this study, we first investigated the survival of three probiotic strains, individually and combined with acerola by-product during simulated gastrointestinal conditions. Next, we investigated the effects of acerola by-product combined with Bifidobacterium longum BB-46 on a gut microbiota model (SHIME (R)). Chemical composition, total phenolic compounds, antioxidant activity of the acerola by-product and microbial counts, denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE), ammonium ions () and short-chain fatty acids (SCFAs) analysis of the SHIME (R) samples were performed. Acerola by-product revealed high protein and fibre, reduced lipid contents, and showed to be an excellent source of total phenolic compounds with high in vitro antioxidant activity. A decreased amount of in the ascending colon and an increase (p < .05) in SCFAs were observed in the three regions of colon during treatment with BB-46 and acerola by-product. BB-46 combined with acerola by-product showed positive effects on the gut microbiota metabolism in SHIME (R) model. (AU)

Processo FAPESP: 15/08228-6 - Seleção e avaliação da combinação entre resíduos de frutas tropicais e cepas probióticas na modulação da microbiota intestinal de indivíduos obesos em relação à de eutróficos utilizando simulador do ecossistema microbiano humano.
Beneficiário:Fernanda Bianchi
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/13965-0 - Seleção e avaliação da combinação entre resíduos de frutas tropicais e cepas probióticas na modulação da microbiota intestinal de indivíduos obesos em relação à de eutróficos utilizando simulador do ecossistema microbiano humano
Beneficiário:Katia Sivieri
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 13/50506-8 - Bioactive components from by-products of food processing used in a symbiotic approach for improving human health and well-being (BioSyn)
Beneficiário:Susana Marta Isay Saad
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático