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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Natural Antioxidants as Detoxifying Agents for Aflatoxins in Animal Feed

Texto completo
Autor(es):
Neeff, D. V. ; Carao, A. C. R. [1] ; Goncalves, B. L. [2] ; Bordin, K. [3] ; Corassin, C. H. [2] ; Ledoux, D. R. [4] ; Rottinghaus, G. E. [5] ; Oliveira, C. A. F. [2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Anim Prod & Nutr, Sch Vet Med & Anim Sci, Av Duque Caxias Norte 225, Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn, Sch Anim Sci & Food Engn, Av Duque Caxias Norte 225, BR-13630000 Pirassununga, SP - Brazil
[3] Pontificia Univ Catolica Parana, Sch Life Sci, Rua Imaculada Conceicao, BR-1155 Curitiba, PR - Brazil
[4] Univ Missouri, Anim Sci Dept, Columbia, MO 65211 - USA
[5] Univ Missouri, Coll Vet Med, Columbia, MO 65211 - USA
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: ANIMAL NUTRITION AND FEED TECHNOLOGY; v. 18, n. 2, p. 281-295, MAY 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Aflatoxins are secondary metabolites produced by fungi species of Aspergillus, mainly A. flavus, A. parasiticus and A. nomius. Aflatoxin B-1 (AFB(1)) is the most toxic compound, being hepatotoxic and carcinogenic in vertebrate animals including humans. The mechanisms of toxicity of AFB(1) include oxidative stress, which leads to DNA, protein and lipid damages at the cell level. Antioxidants have been used as food additives to protect against oxidative degradation, and are also known to inhibit fungal growth. This review presents the updated knowledge on the use of natural antioxidants as detoxifying agentsfor animal feed contaminated with aflatoxin. (AU)

Processo FAPESP: 13/13592-3 - Efeitos da administração da aflatoxina, fumonisina e curcumina, isoladas ou associadas, sobre a resposta imunológica humoral e determinação de produtos de biotransformação em frangos de corte
Beneficiário:Diane Valganon de Neeff
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado