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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Assessing the relationship between organic farming practices and microbiological characteristics of organic lettuce varieties (Lactuca sativa L.) grown in Sao Paulo, Brazil

Texto completo
Autor(es):
Maffei, D. F. [1, 2] ; Moreira, D. A. [2] ; Silva, M. B. R. [2] ; Faria, D. B. [2] ; Saldana, E. [1] ; Ishimura, I. [3] ; Landgraf, M. [2] ; Franco, B. D. G. M. [2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, Dept Agrifood Ind Food & Nutr, Av Padua Dias 11, CP9, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci, Dept Food & Expt Nutr, Food Res Ctr FoRC, Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Sao Paulo State Agcy Agribusiness Technol APTA, Sao Roque, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Applied Microbiology; v. 127, n. 1, p. 237-247, JUL 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Aims This study aimed to gather information on farming practices employed in organic lettuce fields in Sao Paulo, Brazil and associate these practices with the microbiological characteristics of the products. Methods and Results Practices were surveyed using a questionnaire applied in ten farms, where 200 heads of lettuce were collected and submitted to enumeration of total coliforms and generic Escherichia coli and tested for Salmonella spp. using culture and molecular (qPCR) methods. Based on the responses, the farms could be clustered in two groups: group 1, comprised by six farms, where chicken manure was used as fertilizer in most of them and the composting process was not performed on site; and group 2, comprised by four farms, where other types of fertilizer were used, and the composting process was performed on site. Generic E. coli was detected in 56 (28%) samples, with an average of 1 center dot 1 +/- 0 center dot 7 log MPN per g. Salmonella DNA was detected in two (1%) samples by qPCR. Conclusions The prevalence and bacterial loads of generic E. coli, and the occurrence of Salmonella, even at low populations undetectable by conventional culture methods, highlight the need for control measures during farming practices to reduce microbial contamination and risks of foodborne illnesses. These measures include the use of properly composted manure and appropriate washing procedures for leafy vegetables before consumption. Significance and Impact of the Study The obtained data contribute to a better understanding of the farming practices of organically grown lettuces in Sao Paulo, Brazil. (AU)

Processo FAPESP: 16/24904-4 - Agricultura orgânica: práticas de cultivo e qualidade microbiológica de hortaliças produzidas na Região Metropolitana de São Paulo
Beneficiário:Debora Andrade Moreira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 17/00388-0 - Salmonella spp em pontos críticos da cadeia de produção de hortaliças orgânicas no Estado de São Paulo: contribuição para avaliação de risco
Beneficiário:Marcelo Belchior Rosendo da Silva
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 16/09601-5 - Aplicação de ferramentas de microbiologia preditiva e de Avaliação Quantitativa de Risco Microbiológico para estimar o impacto à saúde devido ao consumo de hortaliças orgânicas, com foco em Salmonella spp
Beneficiário:Daniele Fernanda Maffei
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs