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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Characterization of the lipid profile from coconut (Cocos nucifera L.) oil of different varieties by electrospray ionization mass spectrometry associated with principal component analysis and independent component analysis

Texto completo
Autor(es):
Ferreira, Jordana Alves [1] ; Santos, Jandyson Machado [1, 2] ; Breitkreitz, Marcia Cristina [1] ; Santos Ferreira, Joana Maria [3] ; Pontes Lins, Paulo Manoel [4] ; Farias, Samuel Cohen [4] ; de Morais, Damila Rodrigues [1] ; Eberlin, Marcos Nogueira [1] ; Grespan Bottoli, Carla Beatriz [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Inst Chem, POB 6154, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Fed Pernambuco, Dept Chem, BR-52171900 Recife, PE - Brazil
[3] Embrapa Tabuleiros Costeiros, Dept Agr Engn, Ave Beira Mar 3250, BR-49025040 Aracaju, SE - Brazil
[4] Sococo Agroind Amazonia, POB 015, BR-68450000 Moju, PA - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 123, p. 189-197, SEP 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Coconut oil (CO) from fifteen different varieties of coconuts (Cocos nucifera L.) and one CO processed on an industrial scale were analyzed by electrospray ionization mass spectrometry (ESI-MS) and the data processed using the chemometric tools principal component analysis and independent component analysis. ESI-MS fingerprinting of lipid compounds showed predominance of diacylglycerols and triacylglycerols, as confirmed by high-resolution MS measurements. Chemometric processing of the ESI-MS data differentiated the coconut oil samples, showing that different coconut varieties/cultivars produce oils with distinguishable abundances of lipidic compounds. Thus ESI-MS analysis followed by data treatment using chemometric tools offers a tool able to classify the industrial coconut oils in a fast, simple and effective way, as well as serving as a potential method to identify the coconut varieties by the CO origin, and the occurrence of any adulteration. The procedure may also be applied for quality control of the industrial processes. (AU)

Processo FAPESP: 13/19161-4 - Petroleômica por FT-MS: novas estratégias de caracterização por pré-fracionamento de óleos contaminados e emulsificados
Beneficiário:Jandyson Machado Santos
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/23157-0 - Desenvolvimento de protocolo para determinação de novos canabinóides sintéticos e NBOMe (derivados de 2-(2,5-dimetoxifenil)-N-(2-metoxibenzil)etan-1-amina) através de varredura de perda neutra e íons precursores por LC-MS/MS e GC-MS/MS
Beneficiário:Damila Rodrigues de Morais
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 12/18318-4 - Avaliação da contaminação de coqueiros (Cocos nucifera L.) devido à translocação acropetal de agrotóxicos, por cromatografia líquida de alta eficiência
Beneficiário:Jordana Alves Ferreira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado