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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Quality of ‘Oso Grande’ strawberries is affected by O2, CO2 and N2O concentrations during controlled atmosphere storage

Texto completo
Autor(es):
Luis Carlos Cunha Junior [1] ; Cristiane Maria Ascari Morgado [2] ; Angelo Pedro Jacomino [3] ; Marcos José Trevisan [4] ; Marise Cagnin Martins Parisi [5] ; Gilmarcos de Carvalho Corrêa [6] ; Gustavo Henrique de Almeida Teixeira [7]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Federal de Goiás. Escola de Agronomia. Setor de Horticultura - Brasil
[2] Universidade Federal de Goiás. Escola de Agronomia. Setor de Horticultura - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[4] Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[5] Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios. Polo Centro-Sul - Brasil
[6] Universidade Federal de Goiás. Escola de Agronomia. Setor de Horticultura - Brasil
[7] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Bragantia; v. 78, n. 2, p. 274-283, 2019-04-18.
Resumo

ABSTRACT Consumers around the world appreciate strawberries for their taste. They have low calories and high concentrations of soluble fibers, vitamin C and flavonoids. This paper verified the combined effect of O2, CO2, and N2O levels on ‘Oso Grande’ strawberries stored at 10° C, under controlled atmosphere (CA). Five different gas mixtures were used: 0.03 kPa CO2 + 20 kPa O2, 80 kPa N2O + 20 kPa O2, 90 kPa O2 + 10 kPa N2, 60 kPa O2 +40 kPa CO2, and 20 kPa O2 + 20 kPa CO2 + 60 kPa N2O. The lowest incidence of postharvest decay was observed with treatment20 kPa O2 + 20 kPa CO2 + 60 kPa N2O, followed by 80 kPa N2O +20 kPa O2 and 90 kPa O2 + 10 kPa N2. The treatment 60 kPa O2 + 40 kPa CO2 induced an increase in the production of acetaldehyde and ethanol, and these levels were considered inadequate for human consumption. The first factor, named senescence, displayed a positive correlation with soluble solids, luminosity, hue angle, firmness and incidence of decay. hpsThe second factor, named CA-induced injury, showedhps that total acidity correlated negatively with ethanol and acetaldehyde levels. Hiehpsrarchical cluster analysis indicated that strawberries stored underhps80 kPa N2O + 20 kPa O2hps for 14hps hpsdays more closely resembled the quality of fresh fruit at the moment of harvesthps. ‘Oso Grande’ strawberries stored at 10 ºC under 80 kPa N2O + 20 kPa O2 and 90 kPa O2 +10 kPa N2 were in better conditions, with no metabolic alterations, showing that these are the ideal storage conditions. (AU)

Processo FAPESP: 08/04553-6 - Controle da senescência de morango com atmosfera controlada e embalagens
Beneficiário:Luis Carlos Cunha Junior
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 06/51739-2 - Caracterização, quantificação e prevenção de injúrias pós-colheita na cadeia de comercialização do morango
Beneficiário:Marise Cagnin Martins Parisi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa em Políticas Públicas