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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Do mycotoxin contaminated diets and yeast cell wall adsorbent affect meat quality of Nellore bulls finished in feedlot? - A short communication

Texto completo
Autor(es):
Custodio, L. [1] ; Prados, L. F. [2] ; Oliveira, I. M. [1] ; Resende, F. D. [2, 1] ; Pettigrew, J. E. [3] ; Yiannikouris, A. [4] ; Siqueira, G. R. [2, 1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, Dept Anim Sci, UNESP, Jaboticabal Campus, Jaboticabal, SP - Brazil
[2] APTA, Colina, SP - Brazil
[3] Pettigrew Res Serv Inc, Champaign, IL - USA
[4] Alltech, Nicholasville, KY - USA
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: MEAT SCIENCE; v. 158, DEC 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Ninety-six Nellore bulls (430 +/- 13 kg and 24 months) were assigned to a completely randomized block design (2 x 2 factorial arrangement of treatments) to evaluate meat quality. Dietary treatments consisted of natural or exogenous contamination with mycotoxins (Factor 1), with or without yeast cell wall adsorbent (10 g/animal/d; Factor 2). The diets were provided during 97 d. The meat chemical composition was unaffected (P >= .37) by the factors and the averages of variables were 74.2% moisture, 22.7% protein, 1.04% ether extract, and 2.10% ash. The L{*}, a{*}, b{*}, E{*}, C{*} (P >= .11), cooking loss (P >= .24) and Warner-Bratzler shear force (P >= .17) were also similar among factors. In conclusion, low mycotoxin contamination and yeast cell wall based adsorbent do not affect meat quality of Nellore bulls finished in feedlot. (AU)

Processo FAPESP: 17/50339-5 - Plano de desenvolvimento institucional de pesquisa do Instituto de Zootecnia (PDIp)
Beneficiário:Renata Helena Branco Arnandes
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa Modernização de Institutos Estaduais de Pesquisa
Processo FAPESP: 15/21416-6 - Caracterização e controle de micotoxinas na alimentação de bovinos nelore confinados
Beneficiário:Letícia Custódio
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado