Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Mycotoxin contamination in cereal-based baby foods

Texto completo
Autor(es):
Piacentini, Karim C. [1] ; Ferranti, Larissa S. [2] ; Pinheiro, Mariana [2] ; Bertozzi, Bruno G. [2] ; Rocha, Liliana O. [2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Biotechnol Dept, Av Prof Lineu Prestes 2415, Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Food Engn Fac, Dept Food Sci, Av Monteiro Lobato 80, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CURRENT OPINION IN FOOD SCIENCE; v. 30, p. 73-78, DEC 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Compared to adults, children and especially infants, have a markedly different physiology. Mainly due to metabolic rates and lower body weight, infants are recognized as a potentially vulnerable subgroup with respect to consumption of mycotoxins. In this review, analysis of the main mycotoxins occurring in food intended for children, such as aflatoxins, ochratoxin A, Fusarium toxins and Alternaria toxins, is presented. Aspects regarding general mechanisms of toxicity, tolerable daily intake and regulations are shown. Additionally, occurrence of mycotoxins in cereal-based baby foods during the last 15 years is are also discussed. (AU)

Processo FAPESP: 17/04811-4 - Estrutura populacional do complexo de espécies Fusarium graminearum e perfil da contaminação por micotoxinas em cevada cultivada e selvagem do Brasil
Beneficiário:Liliana de Oliveira Rocha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores