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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Modulating porosity and mechanical properties of pectin hydrogels by starch addition

Texto completo
Autor(es):
Almeida, Flavia Souza [1] ; Guedes Silva, Karen Cristina [1] ; Navarrete de Toledo, Antonio Matias [1] ; Kawazoe Sato, Ana Carla [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, UNICAMP, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE; v. 58, n. 1 MAY 2020.
Citações Web of Science: 4
Resumo

The use of blends to produce hydrogels allows modulating their characteristics as mechanical properties and microstructure. This work aimed to study the properties of pectin and starch hydrogel blends. Pectin gel was homogeneous and porous, while pectin/starch blends containing 50% or more pectin exhibited denser and closer network, indicating that starch reduced the porosity of pectin network. Such characteristic was associated with higher gel hardness, cohesiveness, firmness, and water holding capacity. The influence of total biopolymer concentration and type of process (extrusion and atomization) on particle formation were also evaluated indicating that among the tested formulations, pectin 1% and starch 1% blend was the only sample able to form particles under extrusion and atomization. The addition of 5% (w/v) microparticles to the grape nectar presented no influence on rheological parameters, maintaining the pseudoplastic behavior. Both the starch addition and the amount of polymers used impacted the micro and macrostructure of pectin gels. (AU)

Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 07/58017-5 - Micro e nano emulsoes alimenticias: estudo reo-optico e de estabilidade.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular