Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Authentication of cocoa (Theobroma cacao) bean hybrids by NIR-hyperspectral imaging and chemometrics

Texto completo
Autor(es):
Cruz-Tirado, J. P. [1] ; Fernandez Pierna, Juan Antonio [2] ; Rogez, Herve [3] ; Fernandes Barbin, Douglas [1] ; Baeten, Vincent [2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Engn, Campinas, SP - Brazil
[2] Walloon Agr Res Ctr CRA W, Knowledge & Valorizat Agr Prod Dept, Qual & Authenticat Prod Unit, Gembloux - Belgium
[3] UFPA Fed Univ, CVACBA Ctr Valorizat Amazonian Bioact Cpds, Ave Perimetral 01, BR-66075150 Belem, Para - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CONTROL; v. 118, DEC 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The hybridization of cocoa generates new varieties with the aim of opening new flavors, textures, and disease resistance. The objective of this study was to develop and validate classification models based on NIR hyperspectral imaging and chemometrics for the discrimination of five valuable cocoa bean hybrids. The chemometrics tools, PLS-DA and SVM, showed comparable results for two-class (hybrids) models, but SVM (3.8-23.1% prediction error) was superior to PLS-DA (4.4-34.4% prediction error) when all five classes (hybrids) were included in a model. PLS-DA maps showed a simple and informative way to discriminate hybrids, allowing a correct classification in 50-100% of cases. Finally, it can be concluded that the models created in this work could be a good and reliably alternative to the actual visual method for the discrimination of cocoa bean hybrids. (AU)

Processo FAPESP: 19/04833-3 - Uma nova abordagem baseada em imagens hiperespectrais para autenticação do sistema de cultivo de sementes
Beneficiário:Luis Jam Pier Cruz Tirado
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 18/02500-4 - Análise de alimentos: uma abordagem utilizando imagens NIR
Beneficiário:Luis Jam Pier Cruz Tirado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 15/24351-2 - Análise de imagens e espectroscopia de infravermelho próximo (NIR) na avaliação de qualidade e autenticação de alimentos
Beneficiário:Douglas Fernandes Barbin
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores