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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Genetic parameters and gain from selection in sweet potato genotypes with high beta-carotene content

Texto completo
Autor(es):
Maria Eduarda Facioli Otoboni [1] ; Darllan Junior Luiz Santos Ferreira de Oliveira [2] ; Pablo Forlan Vargas [3] ; Bruno Ettore Pavan [4] ; Maria Isabel Andrade [5]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual Paulista. Departamento de Fitotecnia. Tecnologia de Alimentos e Sócio Economia - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista - Brasil
[3] Universidade Estadual Paulista - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista. Departamento de Fitotecnia. Tecnologia de Alimentos e Sócio Economia - Brasil
[5] International Potato Center - Moçambique
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Crop Breeding and Applied Biotechnology; v. 20, n. 3 2020-10-16.
Resumo

Abstract Estimating genetic parameters is an essential procedure to define strategies for breeding and selection of higher yielding genotypes. The use of a selection index can assist in decision making by combining the high yield trait with other desirable traits. The objective of this study was to verify the possibility of gains from selection in a sweet potato population to select potentially promising genotypes. The experiment was conducted in a randomized block design, with three plants per plot and two replications, consisting of 255 sweet potato genotypes and a commercial cultivar (256 treatments). The data were analyzed through REML/BLUP. Genetic gains were evaluated using selection indexes based on the rank sun. The plant population tested showed high genetic variability; 81.25% of the traits had genotypic coefficients of variation above 20%, which indicates conditions favorable to selection with considerable genetic advances. CERAT31-01, CERAT21-02, and CERAT51-30 can be recommended as the most promising genotypes. (AU)

Processo FAPESP: 17/08032-0 - Introdução e seleção por meio do melhoramento genético participativo de genótipos de batata-doce com altos teores de betacaroteno para o estado de São Paulo
Beneficiário:Pablo Forlan Vargas
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular