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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Physiological characterization of a new thermotolerant yeast strain isolated during Brazilian ethanol production, and its application in high-temperature fermentation

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Autor(es):
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Prado, Cleiton D. [1] ; Mandrujano, Gustavo P. L. [1] ; Souza, Jonas. P. [1] ; Sgobbi, Flavia B. [1] ; Novaes, Hosana R. [1] ; da Silva, Joao P. M. O. [1] ; Alves, Mateus H. R. [1] ; Eliodorio, Kevy P. [2] ; Cunha, Gabriel C. G. [2] ; Giudici, Reinaldo [2] ; Procopio, Diele P. [2] ; Basso, Thiago O. [2] ; Malavazi, Iran [1] ; Cunha, Anderson F. [1]
Número total de Autores: 14
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos UFSCar, Genet & Evolut Dept, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Escola Politecn, Chem Engn Dept, BR-05508010 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: BIOTECHNOLOGY FOR BIOFUELS; v. 13, n. 1 OCT 27 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Background The use of thermotolerant yeast strains can improve the efficiency of ethanol fermentation, allowing fermentation to occur at temperatures higher than 40 degrees C. This characteristic could benefit traditional bio-ethanol production and allow simultaneous saccharification and fermentation (SSF) of starch or lignocellulosic biomass. Results We identified and characterized the physiology of a new thermotolerant strain (LBGA-01) able to ferment at 40 degrees C, which is more resistant to stressors as sucrose, furfural and ethanol than CAT-1 industrial strain. Furthermore, this strain showed similar CAT-1 resistance to acetic acid and lactic acid, and it was also able to change the pattern of genes involved in sucrose assimilation (SUC2 and AGT1). Genes related to the production of proteins involved in secondary products of fermentation were also differentially regulated at 40 degrees C, with reduced expression of genes involved in the formation of glycerol (GPD2), acetate (ALD6 and ALD4), and acetyl-coenzyme A synthetase 2 (ACS2). Fermentation tests using chemostats showed that LBGA-01 had an excellent performance in ethanol production in high temperature. Conclusion The thermotolerant LBGA-01 strain modulates the production of key genes, changing metabolic pathways during high-temperature fermentation, and increasing its resistance to high concentration of ethanol, sugar, lactic acid, acetic acid, and furfural. Results indicate that this strain can be used to improve first- and second-generation ethanol production in Brazil. (AU)

Processo FAPESP: 16/10130-7 - Isolamento, caracterização molecular e estudo da expressão gênica em linhagens de Saccharomyces cerevisiae resistentes a altas temperaturas e altas concentrações de etanol
Beneficiário:Anderson Ferreira da Cunha
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/17172-2 - Respostas fisiológicas de leveduras industriais e bactérias contaminantes da produção de etanol a inibidores lignocelulósicos
Beneficiário:Thiago Olitta Basso
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/08393-8 - Estudo experimental e modelagem matemática do processo de fermentação alcoólica considerando efeitos térmicos
Beneficiário:Kevy Pontes Eliodório
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/20697-0 - Seleção e evolução dirigida de leveduras - Identificação e análise de vias metabólicas importantes para aplicação nas indústrias do bioetanol e de bebidas fermentadas.
Beneficiário:Anderson Ferreira da Cunha
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular