Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

NMR in Analysis of the Nutritional Value of Lipids from Muscles and Livers of Wild Amazonian Fishes with Different Eating Habits Over Seasonal Variation

Texto completo
Autor(es):
Banny S. B. Correia [1] ; Gilberto G. D. Ortin [2] ; Natalia C. Mor [3] ; Maiara S. Santos [4] ; Raquel S. Torrinhas [5] ; Adalberto L. Val [6] ; Ljubica Tasic [7]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
[2] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
[3] Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Ciências Farmacêuticas - Brasil
[4] Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense - Brasil
[5] Universidade de São Paulo. Escola de Medicina. Departamento de Gastroenterologia - Brasil
[6] Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia. Coordenação de Biodiversidade. Laboratório de Ecofisiologia e Evolução Molecular - Brasil
[7] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 31, n. 12, p. 2531-2543, 2020-12-14.
Resumo

Endogenous and environmental factors can influence the lipid contents of fishes among which, in the Amazon River, seasonal dynamics influences stand out. Herein, nine most consumed Amazonian fish species had their lipid composition evaluated in terms of effects of tissue, season and eating habits. Higher amounts of lipids were obtained from fish livers than dorsal muscles. Statistical analysis has shown that Amazonian fishes presented different lipid profiles according to their eating habits, which mainly comprised saturated fatty acids to distinguish detritivorous livers, and linolenic acid, cholesterol, polar lipids for carnivorous and piscivorous fish muscles. Furthermore, in Amazonian fish, some very important lipids for human nutrition were found, such as w-3 and w-6 fatty acids whose availability depended on the tissue metabolism and fishes’ eating habit along with the seasonal periods. For example, our findings indicated that the piscivorous fish C. monoculus presented higher levels of linoleic acid for livers than linolenic acid and the opposite occurred for muscles. The w-6 and w-3 fatty acids ratio was influenced by the season dynamic of the Amazon River and availability of food according to each specific eating habit, pointing mainly to the piscivorous fishes as the healthiest fish for human consumption. (AU)

Processo FAPESP: 13/14707-9 - Análise lipidômica de alguns peixes amazônicos
Beneficiário:Banny Silva Barbosa Correia
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/11258-1 - Análise de lipídeos isolados do fígado de duas espécies de peixes amazônicos aplicando ressonância magnética nuclear (RMN)
Beneficiário:Natalia Cristina Mor
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica