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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Impact of probiotics and prebiotics on food texture

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Autor(es):
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Guimaraes, Jonas T. [1] ; Balthazar, Celso F. [1] ; Silva, Ramon [1, 2] ; Rocha, Ramon S. [1, 2] ; Graca, Juliana S. [3] ; Esmerino, Erick A. [1] ; Silva, Marcia C. [2] ; Sant'Ana, Anderson S. [3] ; Duarte, Maria Carmela K. H. [1] ; Freitas, Monica Q. [1] ; Cruz, Adriano G. [2]
Número total de Autores: 11
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Fluminense UFF, Fac Vet, BR-24230340 Niteroi, RJ - Brazil
[2] Inst Fed Educ Ciencia & Tecnol Rio de Janeiro IFR, Dept Alimentos, BR-20270021 Rio De Janeiro - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Fac Engn Alimentos FEA, UNICAMP, BR-13083589 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CURRENT OPINION IN FOOD SCIENCE; v. 33, p. 38-44, JUN 2020.
Citações Web of Science: 18
Resumo

Functional food is the trend of the future, since our current science allows the manufacturing of processed products with health benefits beyond that of the original food, which meets the demand of the modern consumers. However, many functional ingredients may affect the products characteristics, including the texture, which is very important to the consumer's acceptance. Probiotics (Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp., etc.) and prebiotics (inulin, fructooligosaccharides, Galactooligosaccharides, etc.) are widely studied functional ingredients and may change the texture of the food, improving it or not. Studies are then focusing on developing functional products with improved textural characteristics associating the healthy feature with the sensory one, thus, adding great value for these products. (AU)

Processo FAPESP: 18/24540-8 - Leite de ovelha processado por aquecimento ôhmico para produção de iogurte: inativação de patógenos e estudo da ecologia microbiana durante a vida útil por sequenciamento de amplicon do gene 16S rRNA
Beneficiário:Celso Fasura Balthazar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado