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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Evaluation of Interactions Between Carboxymethylcellulose and Soy Protein Isolate and their Effects on the Preparation and Characterization of Composite Edible Films

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira, Maria Mariana Garcia [1] ; de Souza Silva, Keila [2] ; Mauro, Maria Aparecida [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Inst Biosci Humanities & Exact Sci, Dept Food Engn & Technol, St Cristovao Colombo 2265, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto - Brazil
[2] State Univ Maringa UEM, Dept Technol, Ave Angelo Moreira da Fonseca 1800, BR-87506370 Umuarama - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD BIOPHYSICS; v. 16, n. 2 JAN 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Interactions between carboxymethylcellulose (CMC) and soy protein isolate (SPI) were assessed to determine their effects on the physicochemical and morphological properties of SPI-based films. The protein-polysaccharide interactions were investigated by measuring zeta potentials, showing a dependence on the pH, ionic strength and polysaccharide concentration. SPI-based films were prepared with different CMC concentrations (0-0.5%) at pH 11 and the pH of biopolymer coacervation (pHc). The addition of CMC improved mechanical strengths of all films, but films prepared at pHc showed a reduction in percentage of elongation at break, becoming more brittle than at pH 11. The water vapor permeability did not show a strict dependence on the CMC concentration or pH, while the oxygen permeability of films prepared at pH 11 decreased with the addition of CMC until reaching a minimal value at 0.375% CMC. These results reveal the significant effects of SPI-CMC interactions on the formation and properties of films, indicating the potential of this approach to better tailor edible films and coatings for specific applications. (AU)

Processo FAPESP: 17/08544-0 - Estudo da intermitência térmica e da aplicação de cobertura comestível em secagem de mamão e seus efeitos sobre a eficiência da operação e a qualidade do produto
Beneficiário:Maria Mariana Garcia de Oliveira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 17/02808-6 - Processos mínimos aplicados a frutas e hortaliças: melhoria da qualidade e redução do consumo de energia
Beneficiário:Maria Aparecida Mauro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/24259-0 - Moléculas conjugadas peptídeo/quitosana com potencial farmacológico: síntese, prospecção de atividade em sistemas miméticos de membrana e avaliações em células
Beneficiário:Marcia Perez dos Santos Cabrera
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores