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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

To separate or not to separate: what is necessary and enough for a green and sustainable extraction of bioactive compounds from Brazilian citrus waste

Texto completo
Autor(es):
Zuin, Vania G. [1, 2, 3] ; Ramin, Luize Z. [2] ; Segatto, Mateus L. [2] ; Stahl, Aylon M. [2] ; Zanotti, Karine [2] ; Forim, Moacir R. [2] ; da Silva, Maria Fatima das Gracas F. [2] ; Fernandes, Joao Batista [2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ York, Green Chem Ctr Excellence, York YO10 5DD, N Yorkshire - England
[2] Univ Fed Sao Carlos, Dept Chem, Rod Washington Luis, Km 235, BR-13565905 Sao Carlos - Brazil
[3] Leuphana Univ, Inst Sustainable & Environm Chem, Univ Allee 1, D-21335 Luneburg - Germany
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Pure and Applied Chemistry; v. 93, n. 1, p. 13-27, JAN 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Increasing demands to obtain chemicals via greener and more sustainable materials and processes introduces concepts that should be considered and applied from lab to larger scales. Obtaining bioactive chemicals from agro-industrial non-food biomass waste can combine benign techniques and bio-circular economy to reach this goal. After extraction, evaluating profitability and environmental impacts to decide whether separation - and to what extent - is necessary or not is indispensable. This could be integrated into an approach known as sufficiency, as an important criterion for sustainability. From this perspective, Brazil's annual generation of 8 million tons of orange waste is relevant, since citrus waste has large amounts of highvalue compounds, such as pectin, D-limonene and flavonoids. This case study aimed at developing and comparing green and sustainable analytical methods to obtain flavonoids from orange peel. Homogenizer, ultrasound and microwave-assisted extractions were employed using chemometric tools, considering time, sample/solvent ratio, temperature and ethanol concentration as variables to obtain extracts containing hesperidin, naringenin, hesperetin and nobiletin. The bioactive flavonoids were determined by high-performance liquid chromatography (HPLC-UV). Microwave extraction was the most efficient method for obtaining the majority of flavonoids studied, six times more for hesperidin. Moreover, orange waste from different farming models showed diverse chemical profiles showing the importance of this alternative in natural product resources. (AU)

Processo FAPESP: 12/25299-6 - Estudos integrados para o controle de formigas cortadeiras
Beneficiário:João Batista Fernandes
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/08389-0 - Desenvolvimento e aplicação de métodos para a extração verde e sustentável de compostos fenólicos bioativos derivados dos resíduos de manga
Beneficiário:Karine Zanotti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/50827-1 - Compostos obtidos a partir de resíduos de laranja: contribuições da abordagem integrada de biorrefinaria para o desenvolvimento sustentável no Brasil
Beneficiário:João Batista Fernandes
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/11409-0 - Reaproveitamento de resíduos agroindustriais de frutas obtidos por meio de manejo convencional e orgânico: estudo de métodos para a extração verde e sustentável de compostos bioativos
Beneficiário:Mateus Lodi Segatto
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 17/25015-1 - Desenho e aplicação de métodos verdes para a extração de compostos orgânicos de alto valor agregado derivados de biomassa residual agroindustrial
Beneficiário:Vânia Gomes Zuin Zeidler
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular