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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Rapid adulteration detection of yogurt and cheese made from goat milk by vibrational spectroscopy and chemometric tools

Texto completo
Autor(es):
da Paixao Teixeira, Jose Luan [1] ; dos Santos Carames, Elem Tamirys [1] ; Baptista, Debora Parra [2] ; Gigante, Mirna Lucia [2] ; Lima Pallone, Juliana Azevedo [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Sci, St Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Technol, St Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Composition and Analysis; v. 96, MAR 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Goat dairy products are the target of fraudulent practices due to their high commercial value. This study evaluated the capacity of vibrational spectroscopy Near Infrared (FT-NIR) coupled with chemometric tools to detect goat's yogurt and cheese adulterated with cow milk. Principal Component Analysis (PCA), Q-control chart and Partial Least Squares-Discriminant Analysis (PLS-DA) were able to distinguish goat's cheese and yogurt adulterated with 10, 15 and 20 % of cow milk. The Q-control chart was able to discern between both (authentic and adulterated) evaluated products. PLS-DA showed 100 % sensitivity and specificity in discriminating samples of yogurt and goat cheese. The algorithm Interval Partial Least Square (iPLS) reduced the need for 6001 variables to 140 in the yogurt model and 70 variables in the cheese model, without affecting performance quality. FT-NIR demonstrated reliability in evaluating the authenticity of goat products and future studies employing simplified equipment (portable) and on-line and/or in process applicability should be prioritized. (AU)

Processo FAPESP: 18/08864-8 - Bioacessibilidade de minerais lácteos caprinos e a avaliação da viabilidade do emprego de NIR e quimiometria para detecção de adulterações em leite de cabra e derivados
Beneficiário:José Luan da Paixão Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/09759-3 - Alimentos de alto valor agregado: simulação de digestão in vitro para estimativa de bioacessibilidade de minerais e detecção de adulterações com emprego de espectroscopia no infravermelho e quimiometria
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular