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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Integrated supercritical CO2 extraction and fractionation of passion fruit (Passiflora edulis Sims) by-products

Texto completo
Autor(es):
dos Santos, Luana C. [1] ; Johner, Julio C. F. [1] ; Scopel, Eupidio [2] ; Pontes, Paula V. A. [1] ; Ribeiro, Ana P. B. [3] ; Zabot, Giovani L. [4] ; Batista, Eduardo A. C. [1] ; Meireles, M. Angela A. [1] ; Martinez, Julian [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Coll Food Engn, Dept Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Inst Chem, R Josue de Castro S-N, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Coll Food Engn, Dept Food Technol, Fats & Oils Lab, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[4] Fed Univ Santa Maria UFSM, Lab Agroind Proc Engn LAPE, R Sete Setembro 1040, BR-96508010 Cachoeira Do Sul, RS - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 168, FEB 1 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Phytochemicals extracted from natural sources are widely studied for many applications, including the prevention of diseases and functional foods. In this context, passion fruit by-products (PFBP) can play an important role in obtaining these compounds. This work aimed to concentrate PFBP extracts from super-critical fluid extraction (SFE) (fixed at 40 degrees C and 35 MPa) in delta-tocotrienol, beta/gamma-tocotrienol, squalene, and carotenoids using a homemade fractionation system with two separator vessels. Integrated extraction and fractionation (SFE-SFF) were performed at 17-25 MPa and 50-80 degrees C. An economic evaluation simulated a pilot-scale process, resulting in a cost of US\$ 277-384/kg extract for the most concentrated fraction (F2). Two SFE-SFF conditions were able to concentrate squalene in about 5.2 times in the last fraction of the process (F3). In contrast, the proposed integrated process did not seem promising to concentrate carotenoids, thus other fractionation methods should be investigated. (C) 2020 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 17/23670-2 - Biorrefinaria para aproveitamento de subprodutos do processamento de maracujá com tecnologias de alta pressão
Beneficiário:Julian Martínez
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/11245-5 - Fracionamento de extratos de subprodutos industriais de maracujá-azedo (Passiflora edulis) por redução de pressão utilizando CO2 supercrítico
Beneficiário:Luana Cristina dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático