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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Levels of polybrominated diphenyl ethers in Brazilian food of animal origin and estimation of human dietary exposure

Texto completo
Autor(es):
Oliveira Souza, Marilia Cristina [1] ; Rocha, Bruno Alves [2] ; Oliveira Souza, Juliana Maria [1] ; Jacinto Souza, Joao Carlos [1] ; Barbosa, Fernando [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut Ribeirao Preto, ASTox Lab Toxicol Analit & Sistemas, BR-14040903 Ribeirao Preto, SP - Brazil
[2] Univ Fed Sao Paulo, Inst Ciencias Ambientais Quim & Farmaceut, Rua Prof Artur Riedel 275, BR-09972270 Diadema, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food and Chemical Toxicology; v. 150, APR 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) are persistent organic pollutants, commonly used as flame retardants in a wide variety of products. In the last years, the concentration of PBDEs is increasing in the environment, turning human exposure more common. Since the diet is the primary source of human exposure, several surveys evaluate the levels of PBDEs in foods to estimate the dietary intake and the hazard index (HI). However, this data is limited in Brazil. Thus, this study aims to determine the level of seven PBDE congeners (BDE-28, 47, 99, 100, 153, 154, 183) in Brazilian food of animal origin. The total concentration of PBDE (Sigma PBDE) determined in the food samples were 2.29 (0.92-4.85) ng/g wet weight (ww), 1.98 (1.23-3.12) ng/g ww, 1.91 (1.23-3.12) ng/g ww, and 4.42 (1.26-8.42) ng/g ww in eggs, fish, seafood, and milk, respectively. BDE-47 was the most abundant compound. Based on consumer habits and the found levels of PBDEs in Brazilian food, we estimated the daily intake of Sigma PBDEs as 3.25 (0.02-2.19) ng/kg bw per day. Surprisingly, the PBDE levels in milk samples were higher than those found in reported studies in other countries, and the consumption of milk products give a higher relative contribution to PBDEs exposure. The HI was <1. A complete risk assessment of the human exposure to PBDEs most likely could be evaluated considering all commercial PBDEs congeners and other exposure sources of these contaminants. (AU)

Processo FAPESP: 15/19665-8 - Determinação dos principais representantes da classe de éteres difenílicos polibromados (PBDEs) em peixe, ovos e leite empregando microextração em sorvente empacotado (MEPS) e cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas (CG-MS)
Beneficiário:Marília Cristina Oliveira Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 19/07161-6 - Avaliação da exposição a praguicidas, hidrocarbonetos policíclicos aromáticos e metais tóxicos em crianças brasileiras: estabelecimento de valores de referência e possível associação com marcadores de estresse oxidativo.
Beneficiário:Marília Cristina Oliveira Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/24069-3 - Do biomonitoramento ao reconhecimento de assinaturas do exposoma humano visando antecipar riscos para uma saúde contínua
Beneficiário:Fernando Barbosa Júnior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático