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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Sonoprocessing of freshly squeezed orange juice: Ascorbic acid content, pectin methylesterase activity, rheological properties and cloud stability

Texto completo
Autor(es):
Gomes, Andresa [1, 2] ; Costa, Ana Leticia Rodrigues [3] ; Rodrigues, Pamela Dias [4] ; Castro, Ruann Janser Soares de [4] ; Silva, Eric Keven [4]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Anim Sci & Food Engn, Dept Food Engn, Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr FoRC, Rua Lago 250, Semiind Bldg, Block C, BR-05508080 Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Sch Chem Engn, Av Albert Einstein 500, Campinas, SP - Brazil
[4] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CONTROL; v. 131, JAN 2022.
Citações Web of Science: 2
Resumo

Ultrasound performance at low energy densities (9-86 J/mL) on the quality attributes of freshly squeezed orange juice was compared to heat treatment (90 degrees C/1 min). Mild sonoprocessing improved orange juice's kinetic stability preserving its ascorbic acid (vitamin C) content. The ultrasound energy densities could not promote the inactivation of pectin methylesterase (PME) in the orange juice samples. However, higher energy densities contributed to their cloud stability along cold storage. In contrast, the heat processing inactivated 96.3% of PME, but thermally treated samples lost their cloudiness and had their ascorbic acid content reduced by 7%. Cloud stabilization after sonoprocessing was mainly attributed to acoustic cavitation performance to modulate particle size distribution. Ultrasound processing is a promising technique to solve one of the main technological issues of the freshly squeezed orange juice. However, mild sonoprocessing must be combined with other innovative nonthermal technologies to provide a safe and high-quality orange juice. (AU)

Processo FAPESP: 19/26348-0 - Encapsulação de agentes bioativos apolares em emulsões convencionais, emulsões de Pickering e nanoemulsões: aplicação em filmes ativos, e estudos sobre conservação da atividade e liberação controlada
Beneficiário:Andresa Gomes Brunassi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 20/02313-0 - Microfluídica e bioimpressão 3D como rotas para o desenvolvimento de sistemas para encapsulação de macrófagos à base de hidrogéis híbridos de gelana e fibrina
Beneficiário:Ana Leticia Rodrigues Costa Lelis
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado