Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Mycotoxin bioaccessibility in baby food through in vitro digestion: an overview focusing on risk assessment

Texto completo
Autor(es):
Rebellato, Ana Paula [1] ; dos Santos Carames, Elem Tamirys [1] ; Lima Pallone, Juliana Azevedo [1] ; Rocha, Liliana de Oliveira [2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci & Nutr, Food Engn Fac, Lab Food Anal, Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Food Engn Fac, Dept Food Sci & Nutr, Food Microbiol Lab, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CURRENT OPINION IN FOOD SCIENCE; v. 41, p. 107-115, OCT 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Regarding mycotoxin exposure, weaned infants and young children are a particular vulnerable subgroup when compared to adults, due to their distinct metabolic rates and lower body weight. In this review, the occurrence and co-occurrence of mycotoxins in baby food and values of daily intakes are presented. Since not all mycotoxin content described by occurrence studies are available during the digestion process there is a critical relevance in studies of bioaccessibility. In this context, a summary of the main baby food bioaccessibility assays and their findings are shown and discussed. In addition, general aspects of the most recent advances in strategies to reduce the bioaccessibility of mycotoxin are also presented. (AU)

Processo FAPESP: 17/04811-4 - Estrutura populacional do complexo de espécies Fusarium graminearum e perfil da contaminação por micotoxinas em cevada cultivada e selvagem do Brasil
Beneficiário:Liliana de Oliveira Rocha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores