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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Hydrogen and organic acid production from dark fermentation of cheese whey without buffers under mesophilic condition

Texto completo
Autor(es):
Ribeiro, Jaqueline Cardoso [1] ; Mota, Vera Taina [2] ; de Oliveira, Valeria Maia [2] ; Zaiat, Marcelo [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo LPB EESC USP, Sao Carlos Sch Engn, Biol Proc Lab, Joao Dagnone Ave 1100, BR-13563120 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] State Univ Campinas CPQBA Unicamp, Multidisciplinary Ctr Chem Biol & Agr Res, Microbial Resources Div, Alexandre Cazelatto Ave 999, BR-13148218 Paulinia, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Environmental Management; v. 304, FEB 15 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

BioH(2) production from cheese whey (CW) was evaluated in two acidogenic reactors, UASB and structured fixed-bed (FB), without pH adjustment, under mesophilic conditions, and OLR of 25-90 g COD/L.d. Stage 1 was conducted as a control experiment using sucrose. BioH(2) production occurred under pH < 3.0 with maximum yields of 5.8 and 3.0 mol H-2/mol sucrose(consumed) for UASB and FB reactors, respectively. In Stage 2, CW was the only substrate and a negligible bioH(2) production was observed. Nevertheless, a maximum lactic acid concentration of 9.6 g/L was obtained, indicating that pH adjustment can be non-essential for lactic acid production from CW. In Stage 3, a strategy to enrich hydrogenogenic biomass was conducted by initially feeding the reactors with sucrose and gradually replacing it by CW. This strategy brought better bioH(2) results compared to Stage 2, but it could not bear over the long-term, as non-hydrogen producing bacteria became predominant. (AU)

Processo FAPESP: 17/06940-6 - Avaliação de reatores anaeróbios acidogênicos e metanogênicos no tratamento de vinhaça e soro de queijo sem alcalinazação
Beneficiário:Jaqueline Cardoso Ribeiro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/06246-7 - Aplicação do conceito de biorrefinaria a estações de tratamento biológico de águas residuárias: o controle da poluição ambiental aliado à recuperação de matéria e energia
Beneficiário:Marcelo Zaiat
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/25645-8 - Abordagens ômicas de reatores acidogênicos sem alcalinizantes para produção de ácidos orgânicos e hidrogênio
Beneficiário:Vera Tainá Franco Vidal Mota
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado