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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

dentification and selection of a new Saccharomyces cerevisiae strain isolated from Brazilian ethanol fermentation process for application in beer productio

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Autor(es):
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Mandujano, Gustavo P. Lorca [1, 2] ; Alves, Henrique C. [1] ; Prado, Cleiton D. [1] ; Martins, Jeferson G. O. [1, 2] ; Novaes, Hosana R. [1] ; Maia de Oliveira da Silva, Joao Pedro [1] ; Teixeira, Gleidson Silva [3] ; Ohara, Andre [3] ; Alves, Mateus H. R. [1] ; Pedrino, Isadora C. [1] ; Malavazi, Iran [1] ; de Sousa, Cristina Paiva [2, 4] ; da Cunha, Anderson F. [1, 2]
Número total de Autores: 13
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos UFSCar, Genet & Evolut Dept, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Fed Sao Carlos UFSCar, Biotechnol Grad Program, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[3] ITAL Tecnolat, Custom Made Yeasts, Bioinfood, BR-13070178 Campinas, SP - Brazil
[4] Univ Fed Sao Carlos UFSCar, Morphol & Pathol Dept, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD MICROBIOLOGY; v. 103, MAY 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The fermented beverage industry is always pursuing alternatives to make products that delight consumers with special or unique characteristics. The identification and improvement of new yeast strains emerge as an opportunity; however, wild strains usually have a limitation in maltose fermentation and/or off-flavors production. Here we report the production of a Blond-style ale beer using a bioethanol isolated strain (LBGA-287) with flavor complexity approved in sensorial panels. LBGA-287 also showed an increase in maltose consumption, growth and fermentation rates when compared to the commercial yeast. Using qPCR analysis, genes related to the (i) efficiency of fermentation (ii) production of aromas/off-flavors, and (iii) metabolization of carbohydrates were found as differentially expressed in the isolated strains when compared to industrial yeast. This suggests that LBGA-287 could have an important impact on beer production, improving brewing efficiency, quality and diversity of this beverage, and most importantly satisfying the final consumer. (AU)

Processo FAPESP: 16/13423-5 - Compostos produzidos por microrganismos endofíticos isolados de plantas do cerrado: bioatividade, associação com a-Ag2WO4 e aplicações biotecnológicas
Beneficiário:Cristina Paiva de Sousa
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/20697-0 - Seleção e evolução dirigida de leveduras - Identificação e análise de vias metabólicas importantes para aplicação nas indústrias do bioetanol e de bebidas fermentadas.
Beneficiário:Anderson Ferreira da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/12905-9 - Extratos bioativos produzidos por endofíticos do Cerrado para bioensaios associados a alfa-Ag2WO4
Beneficiário:Henrique Cezar Alves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Processo FAPESP: 19/07505-7 - Seleção e evolução adaptativa de leveduras: identificação e análise de vias metabólicas importantes para aplicação nas indústrias do bioetanol e de bebidas fermentadas
Beneficiário:Mateus Henrique Ribeiro Alves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Processo FAPESP: 16/10130-7 - Isolamento, caracterização molecular e estudo da expressão gênica em linhagens de Saccharomyces cerevisiae resistentes a altas temperaturas e altas concentrações de etanol
Beneficiário:Anderson Ferreira da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular