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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Active compounds from the industrial residue of dry camu-camu

Texto completo
Autor(es):
Patrícia Argemira da Costa ARAÚJO [1] ; Vitor Augusto dos Santos GARCIA [2] ; Denise OSIRO [3] ; Daiane de Souza FRANÇA [4] ; Fernanda Maria VANIN [5] ; Rosemary Aparecida de CARVALHO [6]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - Brasil
[2] Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - Brasil
[4] Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - Brasil
[5] Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - Brasil
[6] Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos - Brasil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 42, 2022-03-14.
Resumo

Abstract This paper evaluated the drying kinetics at different temperatures and the effect of the drying temperature on the physical-chemical properties and active compounds of the residue from the industrial processing of camu-camu. The drying temperatures of 40, 50, and 60 °C were evaluated. The residues dried at different temperatures were characterized in terms of their pH, water activity, anthocyanins, flavonoids, carotenoids, phenolic compounds and Fourier transform infrared spectroscopy. The parameters of the Page model showed the best adjustments to the experimental data. Drying affected the concentration of active compounds in the camu-camu residue. At 60 °C, the degradation of flavonoids, anthocyanins, and phenolic compounds was lower than in the dry residue, possibly because less time was required to achieve equilibrium in moisture content. Thus, in order to maintain higher concentrations of active compounds in the residue, drying at higher temperatures is recommended. (AU)

Processo FAPESP: 16/16250-4 - Extração e veiculação de compostos ativos do resíduo industrial de acerola e camu-camu em filmes à base de polímeros naturais produzidos por tape casting
Beneficiário:Rosemary Aparecida de Carvalho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular