Busca avançada
Ano de início
Entree
Conteúdo relacionado


CACHACA PRODUCTION IN A LAB-SCALE ALEMBIC: MODELING AND COMPUTATIONAL SIMULATION

Texto completo
Autor(es):
Scanavini, Helena F. A. ; Ceriani, Roberta ; Cassini, Carlos E. B. ; Souza, Elson L. R. ; Maugeri Filho, Francisco ; Meirelles, Antonio J. A.
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING; v. 33, p. 27-pg., 2010-02-01.
Resumo

This work presents the application of a differential distillation model for the simulation of cachaca production in a pot still (alembic). The vapor-liquid equilibria of the multicomponent mixture were described in a rigorous way, using the nonrandom two-liquid model for the liquid phase activity coefficients and the virial equation with the chemical theory for the vapor phase fugacity coefficients. Two experimental trials were performed in order to validate the simulation results. The boiling points of the wine and the ethanol concentration of the distillate were measured at fixed time intervals. The concentrations of acetaldehyde, ethyl acetate, methanol, n-propanol, isobutanol and isoamyl alcohol, and the volatile acidity were analyzed in the head, heart and tail fractions of the distillate. In general, a good agreement was achieved between the experimental and the simulation results, in terms of the temperature and the alcoholic graduation profiles, and also a satisfactory similitude in terms of the concentrations of the main congeners. (AU)

Processo FAPESP: 05/53095-2 - Equilíbrio de fases e processos de separação de misturas graxas e aquosas
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 06/04471-4 - Estudo da destilacao de cachaca: avaliacao das condicoes de processamento na qualidade do produto final.
Beneficiário:Helena Finardi Alvares Scanavini
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 05/02079-7 - Estudo da desodorização de óleos vegetais: impacto das perdas por reações químicas e por destilação na qualidade do produto final
Beneficiário:Roberta Ceriani
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 07/08136-8 - Uma nova abordagem na modelagem matemática e predição de propriedades de sistemas graxos
Beneficiário:Roberta Ceriani
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Pesquisa